Com saber si un ou és bo?

ous-bons-o-dolents

 

Molta gent confia en la data de l’envàs per saber quan el menjar s’ha espatllat, fins i tot amb ous, però les dates de caducitat són sovint alguna cosa arbitrària i no són dates de caducitat. Els ulls i el nas són les millors eines per determinar la frescor de les carns i els productes frescos en general; és bastant obvi quan alguna cosa està passada. Però no pots olorar i veure l’interior d’ un ou sense trencar-lo (tret que siguis molt hàbil), així que com saber si un ou és bo pel seu consum?

Els ous sovint són bons per menjar molt després que la data de l’envàs diu que cal tirar-los.

Des d’YCom et descobrim alguns mètodes per saber si un ou és bo perquè no malbaratis aliments.

 

Maneres de saber si un ou és fresc

Senzillament, omple un bol amb aigua freda i col·loca l’ou dins. Si s’enfonsa fins al fons i es tomba de costat, significa que és molt fresc! Si té unes poques setmanes però encara és bo per menjar, es fixarà en un extrem en el fons. Si sura a la superfície, ja no és prou fresc per menjar!

Compte! Mentre que pots fregir i fer una truita amb un ou que ha quedat de costat o dempeus, quan es tracta de bullir-lo, queda’t només amb un ou vertical. L’aire extra en els ous més vells ajudarà al fet que la closca es desprengui més fàcilment després de bullir-los.

Trucs per saber si un ou és bo

La raó per la qual aquest mètode funciona és que les closques dels ous són poroses, la qual cosa significa que permeten que hi traspua un xic d’aire.

  • Els ous frescos tenen menys aire, i per tant s’enfonsen fins al fons. Però els ous més vells han tingut més temps perquè l’aire penetri en les peles, per la qual cosa són més flotants i suraran.
  • També afirmen que pots apropar-te un ou a l’orella i agitar-lo per comprovar la seva frescor. Si pots escoltar el so d’esquitxada del líquid dins de l’ou, és probable que s’hagi espatllat, però si no el sents gens, està bo per consumir. Personalment, no obstant això, no creiem que aquest mètode sigui tan fiable.
  • A més, per saber si un ou és bo,  existeix el mètode de l’espelma, que s’utilitza principalment per provar la qualitat dels ous abans que s’envasin, però també podria ajudar a determinar-ne la frescor, encara que és més difícil de veure en etapes posteriors.
  • A casa, es pot posar una llanterna just al costat de la closca d’ou per il·luminar- l’interior, però tradicionalment es feia servir un tros de cartó amb un petit orifici, amb una font de llum darrere i l’ou davant.

Com saber si un ou està passat?

Si no necessites conservar la closca intacta, també pots trencar l’ou en un plat per saber si un ou és fresc.

  • Si és fresc, el rovell ha de ser de color groc brillant o bé taronja, i la clara no ha d’escampar-se molt. Si no estàs segur, faci-ho bona olor. Vigila! Els ous frescos no han de fer gaire olor.
  • El rovell de l’ou serà més pla i la clara molt més líquida en un ou més vell. No obstant això, un ou que s’escampa quan s’esquerda no és que sigui necessàriament dolent, sinó que és simplement més vell (i de nou, bo per als ous durs). Si s’ha espatllat, és probable que ni tan sols hagi de fer la prova de l’olfacte: fins i tot els ous quasi podrits despendran  una olor molt forta i distintiva que notaràs immediatament!

Summary
Article Name
COM SABER SI UN OU ÉS BO?
Description
És bastant obvi quan alguna cosa està passada o rància, però no pots olorar i veure l'interior d' un ou sense trencar-lo (tret que siguis molt hàbil), així que com saber si un ou és bo pel seu consum?
T'interessen aquests continguts en català?

Subscriu-te al butlletí d'ycom i rebràs la informació més destacada i articles exclusius al teu correu electrònic una vegada per setmana.

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550   2V0-621   200-120   JK0-022   9A0-385   70-533   1z0-434   N10-006   PMP   70-532   300-320   70-412   100-105  , 70-410   9L0-066   NSE4   000-105   400-201   300-208   MB2-704   70-417   ICBB   350-060   NSE4   HP0-S42   NSE4   1Z0-144   70-246   101-400   000-017   300-208   1Z0-060   101-400   102-400   1Z0-804   70-534   350-029   70-178   70-462   EX200   000-017   9L0-012   CAP   000-106   C_TFIN52_66   c2010-652   CCA-500   70-488   N10-006   642-999   M70-101   300-135   2V0-621   CAP   300-135   C_TFIN52_66