Brandada de bacallà fàcil i BONÍSSIMA

Compartir

La brandada de bacallà, tal i com es diu a casa nostra, és un plat deliciós que et farà quedar perfecte amb els teus convidats o la teva família. Es tracta d’una recepta casolana que es fa, bàsicament, amb bacallà, all i oli però, actualment, ens trobem amb més varietats que incorporen ingredientes lleugers que suavitzen el gust.

A francès aquest plat es coneix amb el nom de “brandade de morue” i a Itàlia com “brand de cujum”. És un plat internacional que resulta idòni per les celebracions més formals. Amb aquesta recepta quedaràs millor que bé!

A yCom t’explicarem com fer una brandada de bacallà fàcil per a que puguis aprendre a cuinar un plat exquisit en un obrir i tancar d’ulls. T’hi animes?

Recepta de brandada de bacallà – pas a pas

Per poder fer una brandada de bacallà fàcil necessitaràs els següents ingredients:

  • 400 grams de llom de bacallà
  • 190 ml d’oli d’oliva verge
  • 150 ml de llet (opcional, li donarà un toc més suau i cremós)
  • 2 dents d’all picades
  • Una mica de nou moscada i de sucre

Pas 1

Comencem a elaborar aquesta recepta posant el bacallà en remull 1 o 2 dies abans de voler cuinar-lo. Això ho farem per treure-li la sal i, així, poder gaudir al màxim del nostre plat. Lo ideal es que estigui en remull unes 24-48 hores i que, aproximadament, cada 8 hores canviïs l’aigua.

Un cop hagi passat aquest temps, escurrim el bacallà treint-li la humitat i, amb un paper de cuina absorbent, li treiem la sal.

brandada-bacalla-facil2

Pas 2

A continuació agafarem una paella i posarem l’oli a calentar a temperatura mitja, mentrestant, podem anar picant l’all i, després, el sofregim a la paella remenant per evitar que es cremi o es quedi enganxat. Quan estigui de color groguenc, l’apartem amb una espàtula i els reservem.

Pas 3

Sense apagar el foc, afegim al mateix oli on hem sofregit l’all els lloms de bacallà i baixem el foc a temperatura mínima. El taparem i deixarem que el peix es faci amb la calor del l’oli.

Quan estigui llest (en uns 3 o 4 minuts) podrem retirar-lo de la paella amb unes pinces, treure-li la pell, les espines y el triturem una mica amb l’ajuda d’un morter (si en tenim) o, sinó, amb una espàtula o cullera de fusta.

Pas 4

Per poder fer la nostra brandada de bacallà fàcil i ràpida, a continuació haurem d’afegir el bacallà a una cassola juntament amb una cullerada de l’oli amb el que hem estat cuinant-lo. Encenem el foc al mínim i barregem el peix amb l’oli per a que els dos ingredients s’integrin.

Quan veiem que l’oli ha estat completament absorbit pel bacallà, afegirem una cullerada de llet (si volem), barregem novament i tornem a abocar-hi una cullerada d’oli.

Anirem tirant més llet i oli a la cassola fins que aconseguim la textura que estem buscant per la nostra recepta de brandada de bacallà. Sobretot: no ha de bullir mai, per això, mantindrem tota l’estona el foc a baixa temperatura.

Pas 5

Quan ja hàgim arribat a aconseguir la textura habitual d’aquesta recepta, condimentarem el plat amb un polsim de sucre, una mica de nou moscada i, si cal, rectifiquem també de sal.

I llestos! Gaudeix d’un plat deliciós, fàcil de fer i, sobretot, molt saludable!

brandada de bacalla

Consells per a fer una deliciosa brandada de bacallà

  • A l’hivern podrem deixar el bacallà en remull a fora de la nevera però la resta de l’any és recomanable que aquest procés es dugui a terme a l’interior d’ella.
  • Has d’anar amb molt de compte a l’hora d’afegir la nou moscada i el sucre perquè pot acabar modificant molt el gust i fer que el plat sigui una mica dolç. Amb un polsim ja en tindràs prou!
  • Ves amb cura amb l’all. Està bé que n’utilitzem una mica per aconseguir un gust més fort però no et passis amb la quantitat perquè podria modificar massa el gust del bacallà.

 

Gaudeix d’aquesta recepta de brandada de bacallà amb els teus. Bon profit! 

Elia

Redactora digital especialitzada en temes d'oci, cultura i benestar