El wombat: el marsupial que defeca en forma de cub!

wombat-el-marsupial-que-defeca-en-forma-de-cub
Compartir

Totalment embeguts del brillant, irreverent, intel·ligent, surrealista i imprescindible programa d’animals Natura Sàvia, de TV3, avui parlem d’una espècie curiosa d’animal: el wombat. L’única espècie coneguda del planeta que defeca en forma de cub.

Oceania és un continent que destaca per una gran diversitat d’animals i plantes únics al món. Des dels cangurs i els coales, dues de les espècies animals més reconeixibles a nivell internacional, fins a altres menys conegudes com la tortuga de Cantor (una tortuga sense closca), el llimac batejat com a drac blau o el porc de mar, un cogombre de mar capaç d’usar els seus petits apèndixs per caminar.

Així funciona el tracte digestiu dels wombats

I d’entre tots els curiosos animals del continent australià, es troba el vombàtid, un petit marsupial, característic d’Austràlia, que destaca per un metabolisme extraordinàriament lent i per la seva capacitat per expulsar la seva femta en forma de cub. Un fenomen únic en la naturalesa que ha estat recentment explicat recentment per la doctora en enginyeria mecànica per l’Institut Tecnològic de Geòrgia, Patricia Yang, durant la 71a Reunió Anual sobre Dinàmica de Fluids de l’American Physical Society a Atlanta.

Després de sentir per primera vegada que els wombat eren capaços de defecar en forma de cub, la investigadora va decidir acudir a Google i buscar si era cert, tal com afirma en un comunicat: “Era tot un misteri. Ni tan sols pensava que fos cert al principi. Ho vaig buscar en Google i vaig veure moltes imatges de la caca en forma de cub dels wombats, però seguia sent escèptica”. Després de comprovar-ho en diverses fonts fiables, va decidir estudiar a fons les característiques del marsupial amb l’objectiu de descobrir la raó per la qual aquest animal actua d’aquesta manera.

En primer lloc,Yang i el seu equip de recerca van estudiar els tractes digestius de diversos exemplars per comprendre de quina manera actuen. En qüestió de dies, els investigadors van descobrir que la femta es transformava d’un estat similar al líquid a un sòlid format per petits cubs separats d’uns dos centímetres de longitud prop de l’extrem de l’intestí. Per tant, aquesta recerca acaba amb aquelles hipòtesi que aquests excrements cúbics es formen al començament de l’intestí prim.

Així actuen les seves parets intestinals

Després de buidar l’intestí i inflar-lo com si es tractés d’un globus, l’equip d’investigadors va descobrir que la tensió elàstica de la deposició varia del 20% a les cantonades del cub al 75% a les vores. D’aquesta manera, el grup va arribar a la conclusió que les propietats elàstiques variables de les parets intestinals d’aquests marsupials permeten a l’animal la formació de cubs.

femta-en-forma-de-cub

Mentre que l’intestí d’altres animals com el porc destaquen per una elasticitat relativament uniforme, el del wombat té una forma molt més irregular. En el seu estudi, Yang va observar dos solcs diferents (similars a un barranc) on l’intestí és molt més elàstic. Després d’ingerir l’aliment i arribar a aquesta regió, l’intestí exerceix una pressió variable que ajuda a l’animal a esculpir la femta en forma de cub.

Els investigadors esperen que el seu estudi contribueixi als coneixements sobre els moviments de l’intestí i el transport de teixits blancs:

“Al món construït, les estructures cúbiques es creen per extrusió o modelat per injecció, però hi ha pocs exemples d’aquesta gesta en la naturalesa”

De fet, asseguren que l’enginyeria mecànica podria aplicar la tècnica digestiva dels wombat com a tractament per als problemes gastrointestinals.

 

Gemma
Etiquetes: