5 usos dels robots que no coneixies

5-usos-dels-robots
Compartir

Quantes vegades diries que un robot ha tingut algun tipus d’influència a la teva vida durant els últims set dies? Tret que tinguis un robot aspirador, segurament penses que els robots no influeixen en el teu dia a dia; res més lluny de la realitat.

Farem un repàs de com els robots estan sent utilitzats ara mateix.

Què és un robot?

Abans de començar, hem de precisar què és exactament un robot. Si bé no existeix una definició oficial sobre les característiques que ho constitueixen, nombrosos experts en robòtica, com jo, ho descriuen com una màquina que es mou o té parts mòbils i que pren decisions senzilles mentre interactua amb el món.

Per tant, l’aspirador que programa per a fer la feina quan ets fora de casa és un robot, ja que percep el món al seu voltant i pren decisions mentre absorbeix i escombra la brutícia. Per contra, la rentadora no és un robot. Tu tries el programa per a indicar-li com vols rentar la roba i l’electrodomèstic obeeix sense interactuar amb l’exterior. Com veiem, el concepte és ambigu i no hi ha una definició que agradi a tothom.

Robots que separen el menjar

Quan menges un plat d’arròs, recorda que cada gra que consumeixi ha estat seleccionat per una màquina robotitzada amb un sistema de visió ultraràpida. I és que les eines que separen aliments com l’arròs són miracles de l’automatització l’existència de la qual ignoren la majoria de persones. Moltes d’elles, fins i tot, pensaran que l’arròs creix de manera uniforme en forma i color tal com és presentat en els paquets que adquireixen en el supermercat, però no és així.

Cada gra d’arròs passa per una màquina robotitzada que utilitza càmeres d’alta velocitat, llums i un ordinador que analitza la imatge de cada gra, sobre la base de la qual es pren una decisió: en funció del gruix del gra, s’encenen i apaguen potents corrents d’aire per a dirigir-lo al recipient correcte. Aquest procés té lloc centenars de vegades per segon.

Però l’arròs no és l’únic menjar que els robots poden separar. De fet, el mercat de les màquines que classifiquen els aliments està creixent a passes de gegant: ja són capaços de separar blat, llegums i llavors.

Robots per a la pràctica sanitària

Ha visitat la setmana passada a un professional de la Salut? Segur que de seguida t’hauràs adonat de si es tractava d’un humà o d’un robot. El més probable és que fos un robot. Però, sabies que molts infermers, doctors i tècnics d’emergències sanitàries practiquen amb pacients robots?

Aquests peculiars pacients poden simular diverses malalties i faciliten als estudiants la possibilitat d’oferir diagnòstics i tractaments abans de fer-ho amb persones de carn i os. Aquests robots són a la medicina el que els simuladors de vol als pilots d’avions en pràctiques.

Alguns dels robots d’ús sanitari són humanoides mentre que uns altres serveixen a una especialitat concreta i poden representar només una part del cos humà.

Robots per a l’entrenament de la policia

Has estat pres com a ostatge en un robatori a mà armada, algun cop? Esperem que no. Però si la resposta de nou és afirmativa i la policia va acudir al teu auxili, hi ha la possibilitat que els franctiradors que van apuntar amb un làser vermell als delinqüents fossin entrenats utilitzant robots.

La companyia Marathon Targets, a Sidney, comercialitza tota una gamma de robots de gran mobilitat que aguanten els trets de policies i militars en pràctiques. Aquestes màquines estan blindades per raons òbvies i poden ser utilitzades per a substituir persones (objectius) durant un entrenament amb foc real.

Robots per a l’extracció de verí

T’has medicat últimament? Si la medicina que has pres tenia per objecte evitar el contagi de la malària o suprimir el teu sistema immune, pot ser que les farmacèutiques utilitzessin verí d’escorpí com a ingredient.

L’extracció del verí d’un alacrà és, sens dubte, una tasca perillosa per a una persona. No obstant això, per a un robot és el treball perfecte.

Robots que exploren els embornals

La veritat és que no solem pensar amb assiduïtat en el sistema de clavegueram, però quan no realitza la seva comesa correctament ens assabentem de seguida. Els fatbergs (o masses de greix congelat) i tot tipus de productes d’higiene que deixem córrer pel w.c i provoquen embussos a les canonades s’han convertit en un problema de primer nivell en nombroses ciutats de tot el món -com és el cas de les tovalloletes humides!- per la qual cosa la inspecció i el manteniment dels embornals són més importants que mai.

 

Aquest article fou publicat a The Conversation. Llegeix l’original.

Etiquetes: