L’univers Veg-Friendly a Barcelona

Barcelona, ciutat Veg-Friendly
Compartir

L’1 de novembre, a banda de Tots Sants, va ser el Dia Mundial del Veganisme. Volíem fer-ne ara -val més tard que mai- la menció que mereix. I especialment volem subratllar la performance d’Anima Naturalis el dia 3 a Barcelona, amb la impactant i provocadora imatge d’alguns dels membres del grup activista nus i ensangonats, enmig d’un plat amb guarnició de verduretes al dente.

Barcelona es va convertir l’any 2016 en la primera ciutat del món veg-friendly, és a dir, amiga de la cultura vegana i vegetariana. Encara que possiblement moltes altres localitats del planeta combregarien amb aquesta idea, fou la primera l’ajuntament de la qual aprova oficialment una moció que recull aquesta filosofia de suport explícit a l’alimentació sense productes d’origen animal. Una proposta que va ser secundada per tots els grups polítics del consistori en la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament, a excepció de PP i Ciutadans que es van abstenir.

BCN, capital del veganisme

Que, avui, la capital catalana s’alça orgullosa com la primera ciutat veg-friendly del món. Tot això ha permès una adaptació a les noves circumstàncies, també de cara al visitant, i ho ha fet des d’una perspectiva holística: gastronomia, educació i comerç són els tres grans pilars sobre els quals descansa aquesta filosofia.

I és que, si feu una cerca de restaurants vegetarians a Barcelona, multiplicareu resultats enfront d’una cerca a qualsevol altra ciutat espanyola; l’oferta gastronòmica veggie, de qualitat, és increïble. Receptes que conjuminen tradició i modernitat, que li dónen un gir de 360º als plats típics de la terra, i amb versions sense carn. Nous ingredients, nous sabors que complementen a la perfecció la riquíssima herència gastronòmica de Catalunya.

També existeix la possibilitat de formar-se en alguna tendència que recolzi aquestes intencions, que aposti cap a tendències naturals i healthies: setmana rere setmana, l’oferta de cursos, tallers, xerrades i convencions sobre aquest tema va a l’alça. Un bon exemple és la VeggieWorld, que va celebrar en 2017 la seva primera edició i que, davant el gran èxit de públic (més de 5.000 visitants) i expositors, ha repetit experiència el passat mes d’octubre, superant la xifra amb escreix. Ja coneixeu aquella dinàmica que assegura que a major oferta, major demanda, i l’interès per l’univers vegetarià ha augmentat de manera palpable en l’última dècada.

BVEG, l’app de l’univers vegà

Avui dia, i a diferència de fa dos anys, triomfen incontestablement, gràcies a les xarxes socials, les bloggers i influencers com Victoria Lozada, del blog Nutrition is the new black; Asami, d’El Jardín de Asami, o Jenny Rodríguez, del blog Una vegana x el mundo; que va signar llibres als fans. En aquesta edició, s’han tractat temes tant candents com pertorbadors, del futur de la moda pel que fa a veganisme i el zero waste. Anima Naturalis també hi era, és clar.

Bveg, l’aplicació mòbil gratuïta, per Android i iOS, que connecta els vegans amb restaurants, gelateries i pastisseries veg-friendlies. Si busqueu establiments, com ara perruqueries i tota mena de botigues amb productes de qualitat, frescs i naturals, les opcions semblen no tenir fi! S’està tornant gradualment a la passió pels productes a granel i recuperant l’essència del mercat de sempre, de tota la vida, on comprar llegums, hortalisses, fruites, verdures i làctics quasi directament amb el productor. On? Més enllà de les petites tendes que emergeixen als barris més cèntrics, com el Raval o Gràcia, als mercats municipals com el Mercat de la Llibertat és cada vegada més fàcil trobar productes ecològics i de proximitat.

Tot torna, està comprovat, però el millor és que Barcelona, el 2016, va saber avançar-se a la tendència d’ara. Veient l’èxit d’aquesta filosofia, no descartem que més ciutats s’acabin unint a aquesta verda declaració d’intencions.

Gemma
Etiquetes: