Com fer un comentari de text: TOT el que has de saber

comentari literari del text
Compartir

Has de fer un comentari de text i no saps ni per on començar? Aquest és un dels excercicis més habituals dins l’entorn escolar. I és que, amb els comentaris, es pot comprovar si l’alumne ha entès realment el text i ha après la matèria que se li ha explicat a classe.

A yCom.cat volem ajudar-te en els teus estudis i, per això, a aquest article et donem una sèrie de consells per a que aprenguis com fer un comentari de text d’una forma fàcil i senzilla. Aquí tens algunes de les coses que has de valorar per poder fer aquest treball i treure bona nota així que… atent/a!

3 consells per fer un bon comentari de text

Per poder treure bona nota i triomfar amb el teu comentari de text és important que, abans de tot, llegeixis bé el text que has de comentar. Encara que sembli una tonteria, el cert és que, moltes vegades, llegim amb presses i sense parar gaire atenció. Per això, et recomanem que, abans de posar-te amb el comentari, tornis a llegir el text i entenguis bé de què tracta.

 

Un cop hagis parat atenció de veritat al contingut del text, comencem a fer el comentari. I, per això, t’animem a que segueixes aquests consells que t’ajudaran.

1.Llegeix el text de forma lenta i pausada

Si vols saber com fer un comentari de text és imprescindible que el text l’entenguis bé. Però no només a nivell genèric sinó que, també, hauràs de comprendre bé cada part i cada idea que creguis que és rellevant. Una bona manera de poder fer aquesta lectura més detinguda és que subratllis amb un llapis (així, després, podràs esborrar les marques) i que en un foli apart apuntis totes les idees que et vinguin al cap mentre vas llegint.

Durant aquesta lectura també és important que paris atenció a totes aquelles paraules que no acabis d’entendre el seu significat. Les hauràs de cercar al diccionari per poder entendre millor què vol dir l’autor i quin és el missatge real de tot el text.

com-fer-comentari-text-2

2.Determina el tema principal del text

Un cop ja hem fet la lectura detallada del text, és el moment de que ens preguntem sobre el tema del que parla aquest text. És important que, un bon punt hagis trobat el tema principal, també destaquis els subtemes que hi poden haver dins aquest text. D’aquesta manera, faràs un anàlisi ben profund i podràs mostrar fins a on ha arribat la teva comprensió.

En el cas de que siguis un alumne d’ESO o Batxillerat, a l’hora de fer un comentari de text, no només hauràs de parlar del tema genèric sinó, també, inscriure’l en el moviment cultural, filosòfic, artístic, etcètera, on es pugui englobar. Entendre el missatge ocult que hi ha dins aquestes frases, així com el missatge que ens està donant de forma indirecta, és essencial per a fer un bon comentari.

3.L’estructura del comentari de text

Un dels errors més habituals a l’hora de fer un comentari és que les idees es barregin i que, al final, sigui un autèntic caos. Per això, et recomanem que vagis per parts:

  1. Comença parlant de l’autor del text i de les característiques estilístiques, ideològiques, etc., que es poden veure al text i que són pròpies de l’autor
  2. Analitza el tema del que parla el text i relaciona’l amb el contingut de l’assignatura. És a dir, si estaves estudiant a Plató i t’han fer analitzar un text escrit per aquest filòsof, és important que relacionis el text amb el que ja has après a classe sobre la idologia d’aquest pensador
  3. Analitza les característiques del text i, sobre tot, fes-ho d’una forma resumida. No es tracta de que escriguis folis i més folis sinó de que mostris que has entès de forma completa el text.
  4. Contextualitza: per fer un comentari de text també és important que parlis del seu context històric o social. Aquesta informació pots indicar-la tant a l’inici del teu comentari com al final, a mode de resum. És una bona manera de poder presentar el text dins el moment en el que va ser escrit per a que, així, tingui més sentit.
  5. Acaba el comentari amb les teves conclusions per acabar d’arrodonir tot el text i que quedi ben tancat. En aquest moment es sol recomanar incloure el punt de vista que tens sobre el tema per, així, reforçar el teu esperit crític.

 

 

Summary
Com fer un comentari de text
Article Name
Com fer un comentari de text
Description
A yCom.cat et donem una sèrie de consells per a que aprenguis com fer un comentari de text d'una forma fàcil i senzilla. ¡Treuràs millors notes!