S’enlaira la càpsula d’Elon Musk que durà turistes a l’Espai

Compartir

Aquest dissabte ha partit de Cap Canyaveral la càpsula privada Crew Dragon en un dels últims assajos abans que sigui utilitzada per a portar a turistes a l’Espai. En aquesta ocasió, el vehicle propietat d’Elon Musk portarà únicament subministraments als tripulants de l’Estació Espacial Internacional. La càpsula, que en el vol de prova porta un maniquí amb sensors, podrà substituir a les naus Soyuz russes.

Un gran pas endavant per a l’exploració espacial

“Lift Off!” La nau privada en missió de prova s’ha enlairat en un nou pas endavant per als sistemes espacials estatunidencs per a humans. El vol de prova de la ‘Crew Dragon’ d’SpaceX és la primera nau espacial estatunidenca de fabricació i control comercial dissenyada perquè els humans puguin arribar a l’Estació Espacial Internacional”, ha informat l’agència espacial NASA, a través del seu compte de Twitter.

El coet s’ha enlairat a les 2.49 hores del dissabte passat a Florida (8.49, hora catalana) i la càpsula va atracar de forma autònoma diumenge en el mòdul Harmony de l’ISS, on romandrà assemblada fins al 8 de març, quan tornarà a La Terra. Sis hores després de sortir de l’estació espacial caurà a l’Oceà Atlàntic. Romandrà atracada cinc dies en què els astronautes Anne McClain (els Estats Units) i David Saint-Jacques (el Canadà) realitzaran proves a la Crew Dragon.

Si tot va segons el que es preveu, SpaceX durà a terme al juliol Demo-2, la prova de vol tripulat que transportarà per primera vegada a dos astronautes de la NASA, Bob Behnken i Doug Hurley, a l’estació espacial, on romandran dues setmanes.

Aquesta missió pretén demostrar que SpaceX pot portar i portar a astronautes de forma segura i fiable a l’Estació Espacial Internacional en el marc del Programa Tripulació Comercial de la NASA (CCP), explica l’empresa en un comunicat. A més, la càpsula està impulsada per un coet Falcon 9 fabricat igualment per SpaceX i que previsiblement acabarà el seu vol en la nau-dron ‘Per descomptat que et segueixo estimant’, situada a l’oceà Atlàntic.

La càpsula transporta uns 181 quilograms de subministraments per als tripulants de l’ISS i un “dispositiu antropomòrfic de prova” batejat com a Ripley que parametritzarà les condicions per a comprovar si són aptes per a la presència d’humans.

Coets i sòl estatunidencs

Des de 2011, quan la NASA va finalitzar el llançament dels seus transbordadors, els EE.UU han hagut de recórrer a la Soyuz russa per a enviar astronautes a l’ISS, un acord pel qual pagava a Moscou uns 80 milions de dòlars per seient. Aquesta situació pot canviar si aquesta missió va bé, ja que l’agència espacial podria aprovar l’ús regular del sistema per a l’enviament d’astronautes a l’Espai.

«Aquest reeixit llançament acosta una altra vegada als astronautes estatunidencs volant en coets estatunidencs des de sòl estatunidenc. Felicitacions als equips d’SpaceX i NASA per aquesta important fita en la nostra història», ha dit en un tweet l’administrador de la NASA, Jim Bridestine.

twitter-jim-bridenstine

“Esgotat emocionalment”

«Estic una mica esgotat emocionalment», ha reconegut un entusiasmat Elon Musk en una conferència de premsa posterior al llançament en el Centre Espacial Kennedy. «Estem a mig camí de la missió, però el sistema fins ara ha passat un conjunt exhaustiu de revisions i el llançament ha estat com s’esperava», ha afegit, expressant el seu desig d’un llançament tripulat.

«Això serà la culminació definitiva d’un llarg somni per a mi i molta gent a SpaceX. No puc esperar», ha dit Musk.

SpaceX ha rebut 2.600 milions de dòlars de la NASA per al desenvolupament de la primera fase del projecte. Però Musk no descarta anar més enllà i, en un futur, utilitzar la Crew Dragon, que pot albergar a un màxim de set persones, per a vols turístics. Si diversos ciutadans han pagat per volar a la Soyuz, «seria genial que la gent també anés a l’estació espacial en un vehicle estatunidenc», ha reflexionat.

En paral·lel al desenvolupament de la Crew Dragon, la NASA també està treballant amb Boeing i la seva càpsula CST-100 Starliner, muntada en un coet Atles V, d’United Launch Alliance. Aquest sistema farà el seu primer vol de prova a l’abril d’aquest any i serà a l’agost quan porti una tripulació fins a l’ISS.

Gemma
Etiquetes: