Crisi de l’aigua, emergència climàtica i Fridays4Future

Compartir

El divendres passat va ser el Dia Mundial de l’Aigua. Un dia coordinat per ONU-Aigua, el mecanisme de col·laboració interinstitucional de les Nacions Unides per a totes les qüestions relacionades amb l’aigua dolça, en col·laboració amb els governs i els associats.  I el moviment estudiantil Fridays4Future Barcelona, sorgit del corrent internacional Fridays4Future i Youth4Climate inspirat en la jove activista sueca Greta Thunberg, va triomfar en la manifestació que denunciava la crisi de l’aigua i exigir justícia climàtica, després de la Vaga Global pel Clima del 15M secundada per més d’1 milió de persones a tot el món.

L’aigua, un dret humà essencial

El 2010, l’ONU va reconèixer “el dret a l’aigua potable segura i neta i al sanejament com un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i de tots els drets humans”.

El dret humà a l’aigua dóna dret a tota persona, sense discriminació, a disposar d’aigua suficient, salubre, acceptable, físicament accessible i assequible per a ús personal i domèstic; el que inclou l’aigua per a beure, el sanejament personal, la bugada, la preparació d’aliments i la higiene personal i domèstica.

La gent es queda sense aigua potable per moltes raons diferents. Els següents són alguns dels “motius de discriminació” que fan que algunes persones es trobin en una situació d’especial desavantatge a l’hora d’accedir a l’aigua:

  • Sexe i gènere
  • Raça, ètnia, religió, naixement, casta, idioma i nacionalitat
  • Discapacitat, edat i estat de salut
  • Propietat, tinença, residència, situació econòmica i social

Altres factors, com la degradació del medi ambient, el canvi climàtic, el creixement demogràfic, els conflictes, els desplaçaments forçats i els corrents migratoris també poden afectar de manera desproporcionada als grups marginats a través dels efectes en l’aigua.

Barcelona, 22 de març de 2019

Segons Gabriel Borràs, avui Catalunya compta amb un 50% menys de recursos hídrics que als anys 50. En el dia Mundial de l’Aigua, recordaven les nostres amenaces presents resultants del canvi climàtic:

Sequeres, escassetat d’aigua, deteriorament dels ecosistemes i pèrdua de biodiversitat. L’aigua és un bé escàs i fonamental per la Vida i es troba a dia d’avui en un countdown, en un S.O.S. 

La jove associació exigeix canvis en el model de consum i mesures urgents per evitar l’increment d’1,5 graus en un termini no gaire llarg. A la manifestació de divendres 22, s’hi va sumar el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica, que defensa que l’Aigua és un Dret Humà essencial i no una mercaderia amb la qual enriquir-se i especular. L’aigua és un dret humà i no pot quedar-se a mans de les grans empreses privades.

Seguint els passos de Greta Thunberg

Greta Thunberg  ha deixat en evidència als polítics a Estocolm, a Katowice i en el Parlament Europeu. No han trigat a intentar desprestigiar-la. Ja l’han qualificat de desllenguada, o dit en altres paraules, de procaç, descarada, insolent o desvergonyida. És la reacció de les elits, que de cap manera volen perdre el control del sistema econòmic i social. Una reacció que s’estendrà contra tots els estudiants, si el moviment continua creixent.

A Catalunya, els estudiants prenen els carrers. Tenen menys de 25 anys i estan abandonant les classes i prenent els carrers arreu d’Europa per fer sentir la seva veu cada divendres en contra del canvi climàtic. La força del moviment rau en el fet que siguin els joves els qui portin la veu cantant, tot i que els qui tenen el poder de prendre les decisions són adults.

“Nosaltres com a joves no podem canviar la política, però transmetem la imatge d’urgència, ja que ho patirem en primera persona”, diu Estrella Claramunt, portaveu d’Unim Forces, a Girona, on va començar tot.

En termes extrems, la crisi ambiental podria provocar un col·lapse catastròfic dels sistemes humans. Xocs econòmics, socials i polítics que es contagiarien a través de la globalització. I posen l’exemple en la vulnerabilitat dels sistemes alimentaris que confien en només cinc espècies animals i 12 plantes per a proporcionar el 75% de la nutrició mundial. Per això, entre les seves consignes cridades a la concentració i les seves pancartes – fetes a mà sobre cartó reciclat – es podien llegir o escoltar missatges i proclames com ara “There is no Planet B” , “Volem un futur” o “La millor herència és la Vida”.

Because there is no Planet B

La lluita contra el canvi climàtic, l’escalfament i crisi ambiental serà llarga i dura. És així perquè significa combatre el capitalisme, que és, en definitiva, el principal causant. Una lluita que no es pot fer només des dels moviments ambientals. Tots els moviments socials, les marees, han d’entendre que la crisi que vivim és de civilització.

És a dir, que no es resoldran els seus problemes ni reconqueriran els seus legítims drets si no aixequen la mirada i comprenen que la causa és el sistema econòmic dominant, que ignora gairebé per complet les dimensions energètiques i materials de l’economia: els límits planetaris que impossibiliten el creixement permanent en el qual està basat.

Dues portaveus de Fridays4Future Barcelona expliquen els motius que han motivat els joves a implicar-se en la lluita contra el canvi climàtic:

La Terra està en una situació d’emergència climàtica i no tenim un planeta B. La transició-transformació ecològica, que en realitat és una revolució, no es farà si no és socialment justa, equitativa, transparent, sincera i amb la ciutadania com a protagonista. I no es pot fer beneficiant als més rics. I s’ha de fer si es vol que els joves que es manifesten tinguin el futur que reclamen i al qual tenen dret.

Etiquetes: