Descoberts dos exoplanetes semblants a la Terra

dos-nous-planetes-descoberts
Compartir

L’instrument CARMENES, que va ser codesenvolupat per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia, del Consell Superior de Recerques Científiques (IAA-Csic), i busca planetes extrasolars des del telescopi de 3,5 metres de l’Observatori de Calar Alt, a Almeria, ha permès trobar dos nous planetes entorn de l’estrella de Teegarden, una de les més pròximes conegudes. Amb masses similars a la de la Terra, les seves temperatures podrien ser prou suaus per a albergar aigua en estat líquid en la superfície, segons l’estudi publicat a la revista científica Astronomy & Astrophysics. Per la qual cosa, serien potencialment habitables pels humans.

L’estrella de Teegarden

Segons ha informat l’IAA-Csic en una nota de premsa, situada a una distància de tansols 12,5 anys llum, l’estrella de Teegarden és el sistema estel·lar número 24 més pròxim al nostre, i una de les estrelles nanes vermelles més petites que es coneixen. Malgrat la seva proximitat i a causa de la seva baixa lluentor, l’estrella de Teegarden no va ser identificada fins a l’any 2003.

“Hem estat observant aquesta estrella amb l’instrument CARMENES des de l’inici d’aquest projecte fa tres anys, amb la finalitat de mesurar el seu moviment amb gran precisió”, ha explicat Mathias Zechmeister, investigador postdoctoral de la Universitat de Göttingen (Alemanya) que encapçala el treball.

Els planetes s’han trobat gràcies a la tècnica Doppler, que permet detectar el petit moviment que els planetes produeixen en la seva estrella en girar entorn d’ella, en el marc d’un projecte en què han intervingut científics de la Universitat de Granada, ciutat en la qual té la seva seu el IAA-Csic.Teegarden només té el 8% de la massa solar. És molt més petita i menys brillant que el Sol.

La cerca de planetes de tipus terrestre entorn d’estrelles similars al Sol resulta complexa perquè les velocitats són tan petites que no es poden detectar amb la tecnologia actual.

Teegarden b i Teegarden c

Per això, CARMENES, que pot mesurar-les amb una precisió d’un metre per segon, se centra en les nanes vermelles (o nanes M), “estrelles més petites que ofereixen les condicions per a l’existència d’aigua líquida en òrbites pròximes i en les quals sí que es poden detectar els moviments produïts per planetes similars al nostre”. Zechmeister agrega:

CARMENES és el primer espectròmetre d’alta precisió en funcionament dissenyat específicament per a trobar planetes utilitzant aquest avantatge de la nana vermella. La temperatura de l’estrella de Teegarden és de solament 2.600 graus (gairebé la meitat dels 5.500 graus del Sol), és 1.500 vegades més feble i deu vegades menys massiva que el Sol.

Com a resultat, irradia la major part de la seva energia en longituds d’ona vermelles i infraroges, la qual cosa la converteix en un blanc ideal per a CARMENES, que opera simultàniament en el visible i en l’infraroig.

Candidats per albergar vida

Els mesuraments doppler de l’estrella de Teegarden van mostrar la presència d’almenys dos senyals, ara identificades com els dos nous exoplanetes, denominats estrella de Teegarden b i c. L’obtenció d’una detecció sòlida va requerir la recol·lecció de més de dos-cents mesuraments i, en funció del moviment mesurat, els investigadors han deduït que

El planeta estrella de Teegarden b té una massa similar a la de la Terra i completa una òrbita entorn de l’estrella cada 4,9 dies a un 2,5 per cent de la distància Terra-Sol. Per part seva, l’estrella de Teegarden c és també similar a la Terra en termes de massa, completa la seva òrbita en 11,4 dies i està situat a un 4,5 per cent de la distància Terra-Sol

Atès que l’estrella de Teegarden irradia molta menys energia que el nostre Sol, les temperatures en aquests planetes “haurien de ser suaus i podrien, en principi, albergar aigua líquida en la superfície, especialment en el planeta més exterior, estrella de Teegarden c”.

Aquest tipus de planetes constitueixen l’objectiu principal per a les futures cerques de vida més enllà del nostre Sistema Solar.

Etiquetes: