Els descobriments científics clau del 2018 ─ Segons Science

sequenciacio-darn
Compartir

Com cada any, la revista de divulgació científica Science ha donat a conèixer quins han estat els grans descobriments de l’any. En aquesta ocasió, la publicació considera que la seqüenciació d’ARN de cèl·lules individuals (Single cell RNA-seq), un conjunt de tècniques que permet als investigadors endinsar-se en el cos dels éssers vius i explorar tots els seus òrgans cèl·lula a cèl·lula, és el gran descobriment del 2018.

La seqüenciació de cèl·lules individuals permet als investigadors descobrir quins tipus de gens estan actius en una cèl·lula, conèixer la seva funció, posar-li una etiqueta per a seguir-la al llarg de la seva vida i fins i tot veure com interactua amb altres cèl·lules en un pla tridimensional. Un avanç que permet a la comunitat científica descobrir els processos moleculars que originen el càncer i altres malalties.

La tècnica que pretén canviar el món de la medicina

Allà pel 2013, quan es van universalitzar aquest tipus de tècniques, la seqüenciació d’ARN permetia analitzar centenars de cèl·lules al mateix temps. No obstant això, amb el pas del temps, aquesta pràctica ha evolucionat fins al punt de poder analitzar diversos centenars de milers de forma individual. D’aquesta manera, els investigadors han estat capaços de descobrir una nova classe de cèl·lules, presents en la zona de contacte entre l’úter i la placenta, que realitzen una labor de mediació amb el sistema immune perquè reconegui al fetus i no l’ataqui durant els primers mesos de gestació.

Però no només això. Els científics també han estat capaços de veure com actuen les cèl·lules a l’hora de regenerar el cos i els membres en animals, com les planaries i els axolots. Tot això amb l’objectiu de comprendre més sobre d’aquest camp.

Una sèrie de tècniques que podria transformar el panorama de la recerca mèdica i biològica en els deu pròxims anys, tal com sosté l’investigador de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, Jonathan Weissman: “És com tenir una caixa negra on pots veure què ha anat malament i no senzillament mirar la foto fixa del final”.

Els altres grans descobriments de l’any

Però la seqüenciació de cèl·lules individuals no ha estat l’únic gran descobriment de l’any. En la seva publicació, la revista Science també fa esment especial a la troballa d‘un antic cràter que va impactar a Groenlàndia de 31 quilòmetres de diàmetre, al descobriment de Denny, una dona que va viure fa més de 50.000 anys i és considerada com la primera filla de dues espècies humanes diferents (neandertal i denisovà o la recerca entorn de Dickinsonia, el primer animal de la Terra.

Més enllà d’aquestes troballes, la publicació també destaca altres avanços científics com el silenciament de gens per a evitar noves malalties, una nova tècnica d’anàlisi que permet fabricar petits cristalls en tres dimensions per a esbrinar l’estructura de molècules petites o un detector de neutrins, unes partícules gairebé sense massa que es mouen a la velocitat de la llum i que travessen el nostre cos constantment.

Finalment, la publicació fa esment especial al descobriment de les petites gotes que construeixen les cèl·lules, una troballa que podria ajudar a curar malalties com l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), a la resolució d’un cas mitjançant la genealogia forense i a l’informe de les acadèmies nacionals de Ciències, Enginyeria i Medicina dels Estats Units sobre l’assetjament sexual a les dones que treballen en aquest camp.

En definitiva, el 2018 ha estat un any en què la biologia cel·lular ha tingut molt de pes.

Gemma
Etiquetes: