El desgel de l’Àrtic s’accelera a un ritme vertiginós

escalfament-global-fon-els-glaciars
Compartir

L’escalfament global no condueix a un augment lineal, sinó que accelera el procés de desglaç amb els anys. La pèrdua anual de massa de les glaceres dels dos pols equival a 268 milions de piscines olímpiques.

 

El gel de Groenlàndia és més sensible al canvi climàtic del que es pensava. Aquesta és la conclusió d’un nou estudi les dades del qual revelen un increment del 30% en la desaparició de la capa superficial des de començaments del segle XX, amb conseqüències directes sobre l’augment del nivell del mar.

Groenlàndia alberga el segon dipòsit d’aigua dolça més gran de la Terra, després de l’Antàrtida. Actualment, el 60% de les contribucions a l’augment del nivell del mar provenen del desgel de la seva capa superficial que s’obre camí a través de corrents que arriben fins a l’oceà. Els científics estimen que la desaparició total d’aquesta capa de gel de l’Àrtic suposaria una elevació de set metres en el nivell global del mar.

Desglaç sense precedents

Fins ara, s’havia estudiat l’impacte del canvi climàtic sobre l’extensió del gel en l’Àrtic a través d’observacions satel·litals que revelaven dades del desglaç des dels anys 1970. Avui, un estudi publicat a la revista Nature recrea una nova crònica històrica més precisa des del segle XVII fins a l’actualitat que descriu el recorregut del gel.

El treball permet comprendre millor el veritable impacte del clima sobre l’Àrtic. Els resultats d’aquesta recerca, liderada per Luke Trusel de la Universitat de Rowan (Nova Jersey, EUA), revelen que l’augment del desglaç va començar a mitjan 1800, després de l’inici de l’era industrial, i que la velocitat de desaparició no ha fet més que accelerar-se, per sobre de la variabilitat normal, fins al dia d’avui.

Sarah Das, de la Institució Oceanogràfica de Woods Hole (WHOI, per les seves sigles en anglès) i coautora de la publicació explica que els índexs actuals “s’han disparat” per sobre de la normalitat:

En comparació del començament de l’era industrial, ens trobem actualment amb un 50% més d’aigua de desglaç. Segons les dades, s’ha produït un 30% d’aquest augment únicament durant el segle XX”.

Aquestes alarmants conclusions van ser el resultat d’un treball d’observació de nuclis extrets del gel glacial i d’un casquet costaner en diferents zones de més de 1.800 metres per sobre del nivell del mar. A aquesta altitud, l’aigua fosa durant l’època estival es congela abans i evita perdre’s en l’oceà. D’aquesta manera, es registra en el gel una cronologia de bandes congelades que indiquen, any per any, les condicions ambientals del terreny.

Expedicions a llocs remots de Groenlàndia

Les perforacions es van realitzar durant diverses expedicions que van tenir lloc el 2003, 2014 i 2015. L’accés a aquests punts remots va ser possible gràcies a l’ajuda d’un helicòpter i una avioneta, a més d’un equip complet dotat amb material d’esquí i d’acampada.

Després de les expedicions, els nuclis van ser traslladats als EUA per a la seva posterior anàlisi en diferents laboratoris. Finalment, els resultats es van combinar amb dades registrades per satèl·lit i models climàtics amb la finalitat de validar les observacions.

Segons l’expert en glaciologia, Nick Golledge, de la Universitat de Wellington (Nova Zelanda):

“Aquest nou estudi és significatiu perquè combina mesuraments dels canvis en la desfeta de la superfície de la capa de gel de Groenlàndia amb simulacions de models computaritzats independents, i ambdues línies mostren clarament que el desglaç de les últimes dècades no té precedents en els últims 350 anys”

“Els mesuraments satel·litals s’empren únicament des de fa aproximadament 80 anys per comprendre la resposta del gel al canvi climàtic. Aquests nous registres dels nuclis de la capa superficial, combinats amb les dades anteriors, proporcionen un context històric crític molt anterior”, afegeix Matt Osman, del Programa Conjunt MIT-WHOI i coautor de l’estudi.

La recerca mostra que a mesura que la temperatura de l’aire augmenta sobre Groenlàndia, el desglaç s’accelera. En lloc de fondre’s a un ritme constant a mesura que el clima s’escalfa, la capa es fondrà cada vegada més per cada grau d’augment en l’atmosfera.

Un món que s’ofega

L’últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès) estableix que encara si, sent optimistes, aconseguim limitar aquest segle l’escalfament global a 1,5ºC respecte als nivells preindustrials, seguirem sofrint un augment del nivell del mar durant el proper segle XXII. Així ho descriu també un article publicat en la revista Nature el passat mes de novembre que estableix aquestes inestabilitats de la capa gelo entre 1,5ºC i 2ºC.

A més, aquesta acceleració en el desglaç també és el resultat d’una retroalimentació que genera més desglaç i vessament (fluxos d’aigua sobre la superfície) a mesura que el clima s’escalfa. Una de les principals retroalimentacions és l’enfosquiment de la capa de gel que redueix la seva albedo (reflexió dels rajos del sol) i per tant, absorbeix en major mesurada la calor.

La inestabilitat de la capa de gel marí en l’Antàrtida i la pèrdua irreversible del gel de Groenlàndia podrien donar lloc a un augment de diversos metres del nivell del mar al llarg de centenars a milers d’anys. En aquests moments, la pèrdua de massa de les glaceres i les capes superficials d’aquests dos pols agrega a l’oceà 670 gigatonelades d’aigua a l’any, la qual cosa equival a 268 milions de piscines olímpiques o al cabal de les Cascades del Niàgara durant nou anys.

Aquesta dissipació de l’aigua fosa no contribueix únicament a elevar el mar, sinó que també posseeix el potencial d’alterar els corrents oceànics que, entre altres coses, estableixen un equilibri en la repartició de les temperatures a través del globus. Per exemple, són responsables de mantenir zones amb climes relativament estables i exportar la calor de les latituds més baixes.

El científic Luke Trusel declara que aquest estudi és “la prova que el desglaç de Groenlàndia no forma part d’un cicle natural“.

“El canvi climàtic no és un problema de futur, sinó que està aquí i ara. La seva evidència es conserva en el gel i l’impacte de la contribució de Groenlàndia al nivell del mar depèn en última instància del que fem ara i en un futur molt proper”

 

Gemma
Etiquetes: