Dia Mundial contra el Càncer 2019

dia-mundia-contra-el-cancer-2019
Compartir

Ahir, dilluns 04 de febrer va ser el Dia Mundial contra el Càncer. Els investigadors demanen més recursos per investigar els càncers poc freqüents. Els càncers poc freqüents arriben al 15% del total, més de 5.000 persones l’any.

Càncer a Catalunya el 2018

A Catalunya, l’any passat, es van diagnosticar un total de 42.919 casos, un 1,5% més que l’any anterior i un 9% més que fa sis anys, segons xifres de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Si un tipus de càncer té poca prevalença, malauradament, la indústria farmacèutica no està gaire interessada en la recerca.

“La pressió social i científica també és menor”, reconeix Cristina Gámez, cap de Medicina Nuclear de l’Hospital de Bellvitge.

Ramon Salazar, director de la recerca de l’ICO i coordinador del programa Oncobell de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) assegura: “En la cursa per la investigació contra el càncer, els tumors minoritaris se’n veuen ressentits.  Hauríem de disposar encara de molts més recursos”.

Els càncers més habituals o prevalents són el:

  • 17% colonorectal: 36.500 nous casos
  • 12% mama
  • 12% pròstata
  • 11% pulmó

“El càncer és, en part, una malaltia de l’edat. Els mecanismes moleculars de desenvolupament del càncer inclouen errors en la duplicació cel·lular de l’ADN. Com més vegades es dupliquen les cèl·lules, més errors hi ha. Això és el que dóna motiu a les mutacions. I, quan apareix una molt potent, es genera el càncer, que no és una altra cosa que el creixement descontrolat d’una cèl·lula dins d’un òrgan“, explica el Dr. Salazar.

Més esperança de vida

A Catalunya, els càncers més freqüents són, per aquest ordre, el colorectal, el càncer de mama, el de pròstata i el de pulmó. A Espanya, segons la SEOM, els càncers que seran més sovint diagnosticats aquest 2019 són el colorectal, el de pròstata, el de mama, el de pulmó i el de bufeta. Fins ara, tant en homes com dones el càncer de pulmó és el responsable d’un major nombre de morts, seguit del colorectal (en el cas d’això) i del de mama (en el cas d’elles).

twitter-idibell

La campanya “Salvem vides”, de l’Idibell està destinada a finançar projectes de l’Oncobell

Estem curant el 60% dels càncers, però falta aquest 40%. En aquells càncers que no curem, sí hem aconseguit millorar la qualitat i quantitat de vida. Per exemple, en elmelanoma metastàsic fa un lustre l’esperança de vida era menor a un any i ara estem prop dels cinc anys”, explica l’oncòleg.

Actualment, les principals línies de recerca són la medicina genòmica de precisió personalitzada (això és, els fàrmacs contra les mutacions que generen el càncer) i la immunoteràpia (el reforç de la resposta natural immunològica del pacient contra el càncer). Tampoc s’exclou la medicina clàssica: cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia.

Objectiu: salvar vides

L’Idibell acaba de llançar la campanya Salvem vides (a les xarxes es troba sota l’etiqueta #josalvovides), destinada recaptar fons per a la recerca del càncer

Els fons recaptats en aquesta campanya es destinaran a finançar projectes de l’Oncobell, el programa de recerca de l’Idibell en teràpies experimentals i mecanismes moleculars en càncer. I, en paraules de Gabriel Capellà, director de l’Institut, la campanya “realment salvarà vides”.

Fins al març vinent, els ciutadans, empreses i mitjans que ho desitgin podran col·laborar amb aportacions econòmiques, difusió o bé mitjançant la participació en els actes de campanya.

 

Gemma
Etiquetes: