El càncer de pulmó deixarà de ser mortal

cancer-de-pulmo
Compartir

Un nou sistema basat en biomarcadors epigenètics per al diagnòstic precoç de càncer de pulmó fiable, mínimament invasiu i assequible permet ajudar a una detecció més ràpida d’aquest tipus de tumor i, amb això, reduir les elevades taxes de mortalitat actuals.

Aquest model epigenètic està especialment indicat en aquells casos en els quals la biòpsia no és factible o quan la citologia no és concloent, segons han informat des de l’Institut de Recerca Sanitària (IIS) de l’Hospital La Fe de València, entitat que ha patentat el sistema internacionalment.

L’IIS de la Fe i l’empresa valenciana de serveis avançats de prevenció de càncer i assessorament genètic Bemygene han signat un acord de llicència per comercialitzar i impulsar el desenvolupament i comercialització d’aquest kit epigenètic.

També han signat un acord de llicència per comercialitzar-ho l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats i el Centre de Recerca Mèdica Aplicada (CIM) de la Universitat de Navarra. El sistema permet combinar l’estat epigenètic de quatre gens per generar un valor de probabilitat de càncer de pulmó personalitzat per a cada pacient.

El director de la Unitat d’Epigenètica i membre del Grup de Biomarcadors i Medicina de Precisió de l’IIS La Fe, Juan Sandoval, és l’investigador principal d’aquest projecte de recerca que es traslladarà al pacient a través d’un kit de diagnòstic.

El kit és el resultat de la recerca finançada amb fons FEDER i de l’Institut de Salut Carlos III i recollits en l’article A novell epigenetic signature for early diagnosi in lung cancer, publicat a la revista científica Clinical Cancer Research el 2016.

Bemygene ha elaborat un estudi que ha permès definir el segment de pacients en el qual el kit serà realment necessari, a causa de les limitacions de les tècniques convencionals, afavorint així la seva futura introducció en la rutina clínica.

Segons Sandoval, aquest model de marcadors epigenètics “pot ajudar a millorar el diagnòstic precoç de càncer de pulmó i, per tant, disminuir les elevades taxes de mortalitat actuals“.

“És un kit molt fiable, mínimament invasiu i assequible, per la qual cosa complementa i millora els sistemes aplicats actualment i permet, a més, el diagnòstic de zones en les quals no és possible usar les tècniques convencionals, ja que no són biopsiables”, assegura Sandoval, que ho considera un “aspecte determinant” per a la seva futura incorporació al sistema sanitari.

Principal causa de mortalitat per càncer a tot el món

El de pulmó és la principal causa de mortalitat per càncer a tot el món i l’evolució del pacient està estretament vinculada a l’etapa del tumor en el moment del diagnòstic. A causa de la seva manifestació clínica tardana, la majoria dels pacients és diagnosticada en etapes avançades, quan el tractament curatiu ja no és possible.

Actualment, la citologia és el mètode estàndard per al diagnòstic d’aquest tipus de càncer en mostres respiratòries mínimament invasives, però és un mètode amb baixa sensibilitat. Per això, existeix una necessitat de cerca de nous biomarcadors moleculars que millorin el procés diagnòstic del càncer de pulmó, segons les fonts.

La principal aportació d’aquest kit de diagnòstic en broncoaspirats i esputs induïts, a més de la seva elevada sensibilitat, és la seva capacitat de produir un rang continu de prediccions entre el 100 i el 0% (positiu-negatiu).

El personal especialista d’oncologia podrà així prendre diverses accions d’acord amb les prediccions, com la realització de proves addicionals en els casos dubtosos.

El desenvolupament d’un càncer de pulmó sol portar associada una morbiditat que impedeix la realització de biòpsies, i en aquests casos està indicada l’aplicació d’aquesta eina epigenètica que, a més, és capaç d’identificar falsos negatius provinents de les proves de citologia.

“La combinació d’aquest model epigenètic, altament sensible i específic, juntament amb els mètodes clínics estàndard pot ajudar a millorar el diagnòstic del càncer de pulmó i disminuir la taxa de mortalitat actual”, afirma.

En ser una tècnica mínimament invasiva i assequible, el seu ús podria fer-se extensiu a la clínica rutinària hospitalària i el següent pas, segons les fonts, és la promoció d’un assaig clínic des de l’IIS La Fe que permeti avaluar l’aplicació de l’algorisme en un entorn clínic real.

Segons destaca la responsable de Bemygene, Teresa Valdés Sánchez, l’acord per desenvolupar aquest sistema suposa la possibilitat de fer arribar als pacients una tecnologia, que podria augmentar significativament la probabilitat d’èxit de les teràpies contra el càncer de pulmó.

Gemma
Etiquetes: