El dimoni de Tasmània, clau per revertir tumors

dimoni-de-tasmania-clau-per-revertir-tumors
Compartir

Els dimonis de Tasmània, els ferotges marsupials més grans del món, s’han vist a la vora de l’extinció per la ràpida propagació de la malaltia tumoral facial en els últims 20 anys. Ara, l’anàlisi d’exemplars aparentment resistents al càncer ha permès descobrir gens i mutacions que semblen estar involucrades en la regressió dels tumors.

L’estudi és el primer pas per caracteritzar la base genètica del tret de regressió del tumor

Les poblacions de dimoni de Tasmània han sofert un declivi devastador a causa d’una malaltia tumoral facial contagiosa, observada per primera vegada en 1996. L’abast ha estat de tal envergadura que el nombre d’individus ha descendit més d’un 80% entre 1996 i 2016. Des de llavors, la comunitat científica ha intentat donar amb la cura d’aquest càncer, amb algun avanç.

L’equip d’Andrew Storfer, genetista evolutiu i professor de Biologia de la Universitat de l’Estat de Washington (EUA), fa més d’una dècada que estudia com algunes poblacions d’aquests marsupials carnívors estan desenvolupant resistència genètica a aquest càncer transmissible.

Però no va ser fins fa un any quan els experts van constatar alguna cosa inusitada en capturar i marcar alguns exemplars d’una regió aïllada de Tasmània: aquests animals amb tumors facials no morien. De fet, segons els investigadors, durant diversos mesos els tumors desapareixien per si sols.

“Era molt estrany i vam voler comprovar la variació genòmica que podria estar causant que aquests dimonis milloressin espontàniament”, subratlla Storfer. Així, els científics van seqüenciar els genomes de set dimonis de Tasmània que van experimentar regressió del tumor i el de tres que no ho van fer.

Regressió de tumors en humans

Els resultats, publicats ara a la revista Genome Biology and Evolution, revelen que els animals els tumors dels quals van disminuir tenien tres regions genòmiques altament diferenciades que contenien múltiples gens que se sap estan relacionats amb la resposta immunitària i el risc de càncer en humans i altres mamífers. L’estudi és el primer pas per caracteritzar la base genètica del tret de regressió del tumor.

Mark Margres, investigador a la Universitat de Clemson i un dels autors del treball, indica:

Alguns dels gens que creiem que tenen un paper en la regressió tumoral en els dimonis de Tasmània també són compartits pels humans. La regressió del tumor no és un fenomen exclusiu dels dimonis de Tasmània, encara que és extremadament inusual”

Segons el científic, encara que la recerca estigui en fase molt primerenca, podria eventualment contribuir al desenvolupament de fàrmacs que desencadenin la resposta de regressió del tumor en els dimonis, humans i altres mamífers que no tinguin aquesta variant genètica.

El següent pas en la recerca serà analitzar el genoma del tumor per veure si existeixen mecanismes específics o mutacions que condueixin a la desaparició del tumor. Els científics esperen que gràcies a la millor comprensió de la base genètica de la regressió tumoral en els dimonis de Tasmània es pugui identificar els mecanismes generals que subjauen a la regressió tumoral en certs càncers humans.

Gemma
Etiquetes: