Àlex Hinojo, Amical Wikimedia: “Les llengües sense una bona presència a Internet ho tindran molt difícil per sobreviure”

Àlex Hinojo, Amical Wikimedia
Compartir
FOTO: per Owula kpakpo – Own work, CC BY-SA 4.0

Viquipèdia (Wikipedia) s’ha convertit en una eina digital imprescindible per al dia a dia de tots els usuaris. Per a resoldre un dubte existencial, recopilar informació per a un treball, aprendre sobre un tema en concret, per curiositat… és difícil trobar alguna persona “connectada” que no hagi necessitat mai ni utilitzat la plataforma. Molt difícil.

El passat 30 de novembre, l’Àlex Hinojo, gestor de projectes culturals, va tancar la seva etapa com a director de l’Amical Wikimedia. Posava fi al Pla Estratègic desenvolupat durant els últims quatre anys per a deixar pas a una nova etapa. Amb motiu del seu relleu, hem volgut parlar amb ell sobre l’associació que fins ara dirigia i saber com una persona tan propera a Wikipedia ha viscut el present i veu el futur de l’enciclopèdia digital, el qual seguirà de prop, ja que continuarà com a activista de base a l’Amical i com a editor voluntari a Viquipèdia.

Per a les persones que no la coneguin, com els expliquem el paper d’Amical Wikimedia?

Amical Wikimedia és una associació que promou el coneixement lliure en català i que la cultura catalana es conegui en qualsevol llengua a la xarxa. Bàsicament, fem tasca de divulgació sobre Viquipèdia i organitzem projectes de col·laboració entre institucions culturals i educatives. Alguns exemples? Agafar el coneixement generat en un museu (col·leccions, publicacions…) i fer-lo accessible a tothom posant-lo a viquipèdia en desenes d’idiomes. Un altre? Fer que alumnes editin articles de Viquipèdia com a deures de classe. Editar en comptes de copiar.

Com d’important és la tasca que desenvolupa l’organització per a la llengua i cultura catalana?

Recordes allò de “Volem viure plenament en català”? Doncs nosaltres defensem que es pugui viure plenament en català a la xarxa. Viquipèdia, ens agradi o no, ha esdevingut la porta d’entrada al coneixement a escala mundial. És la cinquena web més visitada del món, amb més de 20 mil milions de consultes cada mes. Que la cultura catalana hi estigui ben representada i que puguem accedir a la suma del coneixement humà en la nostra llengua és un repte molt important. Les llengües que no tinguin una bona presència a internet ho tindran molt difícil per sobreviure aquest segle.

De la teva etapa a Amical Wikimedia, hi ha algun projecte o acció que consideris de transcendental importància? 

Això ho haurien de dir els altres. Crec que del que estic més orgullós és del model, de com hem fet les coses, més que no pas de què hem fet. Hem ajudat centenars d’institucions culturals i educatives dels Països Catalans a “canviar el xip”, a què aprenguin a treballar en obert, en beta, a què entenguin que estan al servei de la societat, que són un bé comú, compartit, públic, i que, només obrint el coneixement, aquest pot entrar en contacte amb altres coneixements i generar-ne de nous. També un model on la comunitat és al centre, on les persones són importants, que reforça i promou la figura del voluntariat, i on dissenyem projectes i programes autosostenibles en el temps i escalables a nivell global.

Quant a reconeixement, el nostre projecte amb les biblioteques públiques ha esdeveingut un referent a nivell mundial, fins el punt que el “White Paper” de la IFLA (l’Organisme Internacional d’Associacions de Bibliotecaris) està basat en el “Model català” de col·laboració entre biblioteques i viquipèdia. Hem esdevingut un referent en gestió cultural i educativa a nivell mundial.

El món l’ha d’explicar tothom; al contrari, n’obtindrem una visió massa esbiaixada

Què et va portar a formar part d’un projecte com Amical Wikimedia?

Si has experimentat la sensació de ser voluntari, el benefici que t’aporta a tu mateix, tot allò que guanyes i aprens, la Viquipèdia ho veig com una manera de ser voluntari a nivell digital. Amb la Viquipèdia pots “millorar el món” des de casa i en pijama, fent accessible el coneixement sobre la teva cultura i llengua a tothom o fent accessible el coneixement sobre el món a la gent que parli la teva llengua. És una comunitat molt potent. Després, Amical som un grup dels “més motivats” dins de la Viquipèdia que vam decidir fundar una associació i fer tallers, concursos, tasques de divulgació i col·laboració amb altres organismes, integrar-nos en la societat per millorar-la i fer-la partícip del projecte.

Quines creus que són les claus de futur de Viquipèdia i Wikipedia?

Un dels agents que tindrà molt a dir dins del moviment “wiki” és l’aparició de Wikidata, una base de dades estructurada i de domini públic que poden editar i llegir tant humans com màquines. Viquipèdia ha sigut sempre una font de coneixement genèric, generalista, i sembla que tot apunta a què, amb el temps, serà una font “de resistència”. En un entorn plagat de fake news i on els mitjans tradicionals encara s’estan repensant, Viquipèdia ha aconseguit mantenir els seus sistemes de “validació” de la informació. Som més potents i més ràpids a l’hora de contextualitzar informació que la majoria de mitjans del món. És a dir, en un món de tuits, clickbaits i fakenews, Viquipèdia ha esdevingut un racó on trobar informació de context, contrastada, i on es permet la traçabilitat de les fonts.

Però tothom té reptes, i els de la Viquipèdia són reduir els seus propis biaixos cognitius (com descrivim un món més divers i més inclusiu, si les fonts bibliogràfiques provenen majoritàriament d’un món acadèmic neoliberal, colonialista i patriarcal?). Un altre repte és com diversificar la comunitat d’editors, que encara és majoritàriament d’homes caucàsics amb estudis superiors. El món l’ha d’explicar tothom; al contrari, n’obtindrem una visió massa esbiaixada.

En resum, els reptes són continuar tenint força per donar informació de context, diversificar la comunitat d’editors i gestionar fonts d’informació més diverses i plurals. Tot això en un escenari on accedir a fonts de coneixement de qualitat és cada vegada més difícil i on una gran majoria de lectors confonen dada, informació i coneixement. Saber una dada no és comprendre-la.

Clara Pariente
Etiquetes: