La primera foto d’un forat negre

primera-foto-forat-negre
Compartir

Un equip internacional de 200 científics, en el qual participen investigadors espanyols, ha obtingut la primera imatge d’un forat negre. Es tracta d’un gran avanç en el camp de l’astrofísica, perquè aquesta fotografia ofereix ja valuosa informació sobre aquests “monstres” celestes amb camps gravitatoris tan forts que ni la matèria ni la llum poden escapar d’ells.

Una anella de foc a l’Espai

La primera fotografia de l’ ombra gravitatòria d’un supermassiu forat negre és l’innovador i gran resultat que ha donat l’anomenat “Telescopi de l’Horitzó de Successos”, un enorme projecte de recerca en el qual han participat 200 astrònoms i astrònomes que han connectat, entre si, vuit radiotelescopis repartits per tot el tot el planeta, des de Xile als Estats Units, passant per l’Antàrtida fins a arribar al Japó i la Xina. I un d’ells està situat a Sierra Nevada.

El doodle de Google per celebrar la gran fita històrica:

La primer a imagen de un agujero negro

“Hem pres la primera imatge d’un forat negre”, ha dit el director de l’EHT, Sheperd S. Doeleman, del Center for Astrophysics Harvard & Smithsonian (els Estats Units). “Es tracta d’una fita històrica en astronomia obtingut per un equip de més de 200 investigadors”, ha afegit.

L’ Event Horizon Telescope (EHT) és una iniciativa internacional que es va formar l’any 2012 per a intentar observar l’entorn d’un forat negre i l’ha aconseguit, segons han explicat aquests astrofísics de tot el món en diverses rodes de premsa, que s’han realitzat, de forma simultània, a Washington, Brussel·les, Santiago de Xile, Shanghai i Taipei i Tòquio.

La zona més violenta de l’Espai

“El Telescopi Horitzó de Successos ha transformat la nostra visió dels forats negres d’un concepte matemàtic en una cosa real que pot ser estudiat a través de repetides observacions astronòmiques”, ha explicat José Luis Gómez, que ha participat en aquest projecte des de l’IAA, l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia.

L’horitzó d’esdeveniments d’un forat negre és un dels llocs més violents de l’Univers, perquè és el punt de no retorn en què qualsevol classe de matèria (estrelles, planetes, gas, pols…) i totes les formes de radiació electromagnètica, inclosa la llum, absorbides de forma irremeiable per un forat negre.

Per a poder obtenir la primera imatge, els investigadors han apuntat a un forat negre supermassiu: es diu M87 i està situat en el centre de la galàxia veïna Virgo A. Té una massa 6.500 milions de vegades major a la del sol i està a 55 milions d’anys llum de la Terra.

Els forats negres es formen quan estrelles molt grans col·lapsen al final del seu cicle de vida i poden tenir diferents grandàries.

Etiquetes: