Descobert perquè el gecko corre per damunt de l’aigua

el-gecko-el-maserati-dels-reptils
Compartir

Han estat moltes les persones que han intentat caminar sobre l’aigua al llarg de la Història. Des del pastor Jonathan Mthethwa, que moria devorat pels cocodrils després d’intentar caminar sobre un riu infestat d’aquests rèptils, fins al mag Dynamo, qui va decidir recórrer el riu Tàmesi a peu. No obstant això, l’ésser humà no és una de les espècies que disposen d’aquesta habilitat.

No obstant això, existeixen més de 1.200 espècies que poden caminar sobre l’aigua. A través d’un estudi recollit per National Geographic, el professor de matemàtiques aplicades de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) especialitzat en fluidodinàmica, John Bush, reconeixia el 2014 que un gran nombre d’espècies han desenvolupat l’habilitat de caminar sobre l’aigua, des de petits insectes com el sabater fins a rèptils com el basilisc comú.

La tècnica del gecko

Entre ells podem trobar al gecko, conegut com el Maserati dels rèptils. Un petit llangardaix, que destaca per la seva rapidesa i agilitat, que és capaç de caminar sobre l’aigua a més d’un metre per segon. Tan sols té uns centímetres de llarg, però el gecko és conegut per les seves grans habilitats acrobàtiques i la seva facilitat per a aconseguir defensar-se en els terrenys més desafiadors: com escalar els arbres més alts o córrer a través del relliscós gel.

Amb l’objectiu de conèixer més sobre la tècnica emprada per aquest rèptil per a aplicar-la posteriorment en els robots de rescat del futur, un equip d’investigadors de les universitats d’Oxford i Rockefeller ha desenvolupat una recerca que ha estat publicada recentment a la revista de divulgació científica Current Biology.

Per a això, l’equip d’investigadors va decidir portar diversos exemplars de gecko de cua plana al seu laboratori, on també es va col·locar un tanc d’aigua allargat amb un tauler fixat en la seva part superior. A continuació, i després de variar la tensió superficial del fluid mitjançant una mica de sabó, els científics van investigar el comportament de l’animal sobre l’aigua a través d’una càmera superlenta.

L’aplicació d’aquesta tècnica al camp de la robòtica

D’aquesta manera, els científics van poder observar que aquesta gesta era possible gràcies a la col·laboració de diversos components del cos de l’animal, que aprofiten tant la tensió superficial com el colpeig de l’aigua per a desplaçar-se. En primer lloc, el gecko copeja la superfície de l’aigua amb les seves potes, creant bosses d’aire que mantenen la major part del seu cos a flotació.

A continuació, el gecko s’aprofita de la seva pell impermeable i la seva cua per a estabilitzar-se sobre aquestes bosses d’aire, que li permeten impulsar-se cap endavant i continuar la seva travessia per l’aigua. Després de descobrir aquest mecanisme, els investigadors asseguren que podrien aplicar la tècnica dels geckos al desenvolupament de robots dissenyats per a tasques de rescat.

Robots de rescat

Entendre com es mouen els geckos ajudarà els científics a desenvolupar dissenys de robots capaços de moure’s sobre l’aigua en entorns de desastres naturals com ara inundacions o zones plenes d’aigua després d’una ensulsiada.

Tal com apunta la líder del projecte d’investigació, Jasmine Nirody:

 “Aprendre de la naturalesa, ens ajudarà a millorar la tecnologia del futur. Té molt per ensenyar-nos. Tot i que els seus dissenys es basen en el procés aleatori de l’evolució, que ha tingut anys per a fer una gran quantitat de proves d’assaig i error. Estudiant els organismes naturals i com interactuen amb els seus entorns, podem imitar i aprendre de tot el que la naturalesa ha construït fins ara“.

Gemma
Etiquetes: