La misteriosa glacera Vavilov

glacera-vavilov
Compartir

Durant els últims anys, el glaciòleg de la Universitat Boulder de Colorado (els Estats Units), Michael Willis, ha estat estudiant la capa de gel de la glacera Vavilov, situat a l’illa Revolució d’Octubre (Rússia). Una glacera, considerada freda per les seves característiques, que a partir de 2013, aquesta glacera va començar a lliscar a un ritme molt més elevat del normal, alguna cosa que va desconcertar a Willis. De 18 metres a l’any a 18 metres en un únic dia.

Després de moure’s amb bastant lentitud durant dècades, la glacera va començar a desplaçar-se dotzenes de vegades més ràpidament en qüestió de dies. Tant és així, que la vora en forma de ventall va sobresortir d’una capa de gel a l’Illa de la Revolució d’Octubre fins a estendre’s àmpliament pel Mar de Kara.

Un fet sense precedents

Un fet sense precedents, tal com explica Willis, que desconcerta a la comunitat científica, ja que aquest tipus de glaceres no tendeixen a desplaçar-se amb una velocitat tan alta:

“El fet que una glacera freda aparentment estable hagi passat de desplaçar-se 18 metres per any a 18 metres per dia és quelcom extremadament inusual, tal vegada sense precedents”.

Amb l’objectiu de demostrar l’evolució de la glacera, els satèl·lits Landsat han estat recollint imatges de Vavilov des del 1985, tal com recull la NASA. A continuació, i després de recollir les fotografies preses durant les últimes dècades, l’equip d’investigadors ha desenvolupat un timelapse mitjançant el qual podem veure l’alarmant desplaçament del mateix durant els últims anys.

Les possibles raons del vertiginós desplaçament

Respecte a les raons que han provocat aquest insòlit succés, l‘equip de Willis sospita que podria estar relacionat amb els sediments marins. Concretament amb aquells que es troben immediatament a la costa, inusualment relliscosos, que podrien contenir argila que afavoreix el moviment de la glacera.

D’altra banda, els investigadors creuen que l’aigua ha d’haver trobat el seu camí sota la part terrestre de la glacera. D’aquesta manera, l’aigua ha aconseguit reduir la fricció i preparar el gel perquè pugui lliscar-se. Malgrat que el ritme de la glacera va desaccelerar-se una mica el 2018, ha tornat a accelerar-se novament aquest any 19.

Quin és el seu futur? Si continua desplaçant-se a tanta velocitat, tal com explica Willis, és bastant probable que acabi trencant-se: “La Vavilov s’ha aprimat prou perquè la neu hagi deixat d’acumular-se en els seus trams superiors”.

Un fet insòlit, que sorprèn la comunitat científica, que ha servit per a repensar com funciona les glaceres basades en el fred.

Etiquetes: