El Hubble confirma que l’Univers s’extén acceleradament

hubble-expansio-accelerada-univers
Compartir

Nous amidaments realitzats pel telescopi espacial Hubble de la NASA confirmen que l’Univers s’està expandint un 9% més ràpidament de l’esperat en funció de la seva trajectòria observada poc després del Big Bang. Aquesta troballa obliga a reconsiderar les teories actuals sobre el Cosmos. La Constant de Hubble, el número que explica l’Univers, ja no és constant.

Segons l’estudi que es publica a l’Astrophysical Journal Letters, un equip d’astrofísics ha utilitzat el Hubble per a poder analitzar la llum que emeten 70 estrelles situades a la nostra galàxia veïna, el “Gran Núvol de Magallanes”, i la gran novetat és que han usat un nou mètode que té una major precisió.

Nou mètode DASH

Aquestes estrelles, anomenades Cefeides, s’il·luminen i s’atenuen a taxes predictibles i, per aquesta raó, s’usen per a mesurar distàncies intergalàctiques. “Aquest desajustament ha anat creixent i això no és el que esperàvem”, explica el premi Nobel Adam Riess, investigador de la Universitat Johns Hopkins, qui lidera aquest projecte. Sentencia:

“Pot ser l’avenç més estimulant en cosmologia de les últimes dècades”

Usant el seu nou mètode anomenat DASH (“Drift And Shift”), aquests investigadors van usar el Hubble com una cambra d’ “apuntar i disparar” per a observar grups de Cefeides, la qual cosa li permet a l’equip observar una dotzena de Cefeides en el mateix temps que el faria normalment portar a observar només un.

A més, aquest equip va combinar els seus mesuraments del Hubble amb un altre conjunt d’observacions realitzades per altres grups d’astrònoms de Xile i Europa. I, a mesura que els mesuraments es van tornar més precises, constataren que el Cosmos s’està expandint a una velocitat un 9% més ràpida que el càlcul anterior obtingut pel satèl·lit Planck de l’Agència Espacial, que va observar l’Univers primitiu.

Llarg procés d’estudi

El problema és que, continua Adam Riess, “si aquests valors no concorden, existeix una gran probabilitat que ens falti alguna cosa en el nostre model cosmològic”. O dit d’una altra manera: alguna cosa falla en les famoses teories sobre l’Univers formulades per Albert Einstein. La Llei de Hubble es trenca.

Segons Riess¨:

Aquesta sorprenent troballa pot donar-nos pistes importants per a comprendre aquestes misterioses parts de l’Univers, que sumen el 95% del total i que no emeten llum, com l’energia fosca, la matèria fosca i la radiació fosca”

L’equip liderat per Riess porta ja diversos anys estudiant la taxa d’expansió de l’Univers, però la novetat d’avui que ja han aconseguit analitzar amb un detall sense precedents, perquè el marge d’error és de només 1,9%.

Segons els astrònoms, aquest augment en la velocitat de l’Univers detectada per l’equip de Riess pot deure’s a dues raons. Una: la força d’embranzida de l’energia fosca, que, cada vegada, és major. O segona: a característiques, fins ara desconegudes, de la matèria fosca.

Etiquetes: