El secret rere la il·lusió òptica de l’aigua congelada [Vídeo viral]

la-illusio-optica-de-laigua-congelada
Compartir

La il·lusió òptica de l’aigua congelada que embogeix a tothom a les xarxes socials, es deu al “flux laminar estacionari”, un moviment d’un fluid quan aquest és ordenat, estratificat i suau. Milers de persones comparteixen un vídeo en el qual res és el que sembla.

Cada vegada són més els usuaris que comparteixen la il·lusió òptica de l’aigua congelada a través dels seus perfils en les diferents xarxes socials. Un vídeo, filmat a la vall central dels Alps del Val Camonica (Itàlia), mitjançant el qual el fotògraf Dario Bonzi mostra un doll d’aigua que sembla congelat, ja que no corre.

Què és el flux laminar?

No obstant això, segons més tard, l’home acosta la seva mà fins al doll d’aigua i demostra que no és així: “Sembla gel, però flueix aigua!”. A pesar que sembla congelat, el protagonista del vídeo revela que l’aigua està en estat líquid i que ha estat corrent en tot moment. Tot gràcies a un moviment conegut com a flux o corrent laminar, que permet donar una aparença sòlida al doll d’aigua que sembla congelat.

En declaracions al Daily Mail, el cineasta italià descriu aquest fenomen com el moviment d’un fluid quan aquest és ordenat, estratificat i suau: “Perquè ocorri un flux laminar, l’aigua ha d’estar lliure d’impureses i la velocitat del corrent constant“. Un fenomen que permet al fluid desplaçar-se en làmines paral·leles sense entremesclar-se, provocant que cada partícula de fluid segueixi una trajectòria suau coneguda com a línia de corrent.

Un fenomen més comú del que sembla

Segons explica el protagonista d’aquesta història, el mecanisme de transport lateral s’exclusivament molecular en fluxos laminants. D’aquesta manera es crea aquesta il·lusió òptica tan especial que va ser possible, entre altres coses, gràcies a la superfície interna del tub i l’absència de vent: “Cada molècula d’aigua segueix la trajectòria de la qual està davant d’una manera molt precisa, l’absència de vent també ajuda“.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

IMMOBILE!! Sembra ghiaccio ma è acqua che scorre! Si tratta di una condizione fluidodinamica piuttosto rara chiamata FLUSSO LAMINARE STAZIONARIO, non è un effetto ottico ma è reale #scienza #natura #science #sciences #mountain #water #static #staticflow #flussostazionario #terrefredde #bestofthesay #incredible #fantastic #naturelovers #naturepic #instadaily #instalike #exploration #inlombardia #sciencejokes #awesome #awesome_earth #nature_perfection #aprica #ig_sondrio #fisica #physics #explore #explorer #travel This content is exclusively managed by Caters News. To license or use in a commercial player please contact licensing@catersnews.com or call +44 121 616 1100 / +1 646 380 1615

Una publicación compartida de Terre Fredde • Dario Bonzi Ph (@dariobonzi) el

Malgrat que Bonzi considera en el seu compte d’Instagram que es tracta d’un efecte extraordinari, el flux laminar és més comú del que sembla. Segons expliquen els investigadors, aquest fenomen és típic de fluids a velocitats baixes o viscositats altes. Per aquesta mateixa raó, és bastant probable que t’hagis trobat en una situació similar. No obstant això, en aquesta situació es reunien les condicions òptimes perquè l’aigua semblés totalment congelada.

Mentrestant, aquells fluids de viscositat baixa, velocitat alta o grans cabals solen ser turbulents. Tot això a causa de la distribució de les molècules. En definitiva, el fotògraf es va trobar amb les millors condicions possibles per a captar aquesta sorprenent il·lusió òptica.

Gemma
Etiquetes: