La il·lusió òptica rere Van Gogh

la-nit-estrellada
Compartir

L’any 1889, amb prou feines uns mesos abans de la seva mort, el pintor postimpressionista Vincent Van Gogh creava ‘La nit estrellada’ des de la finestra de la seva habitació a l’asil Saint-Paul-de-Mausole (França), on va ser internat a causa dels seus problemes mentals. Després de gaudir cada nit del ritme que marcaven les estrelles sobre el cel, el jove artista va decidir plasmar sobre el seu llenç la seva pròpia realitat a través de les seves característiques pinzellades soltes.

Una obra, que destaca per un cel compost de dues espirals nebuloses que semblen abraçar-se l’una a l’altra, que es convertiria amb el pas del temps en una de les més famoses de la història contemporània. Tot això gràcies a les corbes que dominen el cel, que atorguen a l’obra una sensació de moviment i fluïdesa que meravellen l’espectador, i es converteix en un quadre d’Op-Art, la qual cosa vol dir que fou un pioner del posterior corrent artístic, del s.XX.

La il·lusió òptica que dota de vida al quadre de Van Gogh

El que no sabia Van Gogh aleshores és que la seva obra arribaria a cobrar vida gràcies a Internet. El 2012, un usuari de Reddit compartia una il·lusió òptica a través d’Imgur mitjançant la qual demostrava que el famós cel il·lustrat per Van Gogh pot arribar a moure’s si parem esment prèviament a una espiral durant deu segons.

Per gaudir d’aquest efecte òptic has de fixar la mirada sobre l’espiral que apareix a la part superior del vídeo durant deu segons. A continuació, tan sols has de desviar l’atenció cap al quadre de Van Gogh i esperar al fet que cobri vida. En qüestió de segons, el cel de l’artista holandès passarà de ser estàtic a cobrar vida com per art de màgia.

La màgia rere la tècnica motion after-effect

Perquè això sigui possible, l’autor d’aquesta il·lusió òptica es recolza en l’efecte posterior al moviment, conegut popularment com a motion after-effect. Una il·lusió que permet que un estímul estacionari cobri vida després de fixar l’atenció prèviament sobre un estímul visual en moviment durant un temps. Un efecte creat com a resultat de l’adaptació del moviment.

D’aquesta manera, l’obra d’art cobra vida enfront de l’espectador en qüestió de segons. Tot això a través d’una il·lusió òptica que triomfa en Internet, on ja compta amb més de 26.000 retuits i 66.000 ‘M’agrada’.

Gemma
Etiquetes: