Jane Goodall: “Estem vivint la 6a extinció massiva d’espècies, causada per nosaltres”

jane-goodall-a-bcn
Compartir

La primatòloga Jane Goodall ha acabat la seva tournée per Espanya. Dijous 13 de desembre va posar abans de la roda de premsa al bosc inundat del CosmoCaixa, on a la tarda va donar una conferència en la qual bona part de l’auditori eren nens i adolescents. Com és habitual en ella, va aparèixer amb els cabells blancs recollits en una cua, un foulard a les espatlles i un jersei de coll alt envoltat per un penjoll amb la silueta d’Àfrica.

Després del seu pas per Barcelona, Goodall va oferir dues xerrades més, dijous 13 i divendres 14 de desembre a Madrid, també amb totes les entrades esgotades. L’èxit de la seva agenda l’assembla més a una estrella del rock que a una científica i activista mediambiental…

“Deixeu-me que comenci com sempre faig”, i va saludar a l’audiència en ximpanzé, una anomenada a la qual alguns van respondre amb onomatopeies similars. Així va començar la seva intervenció en la qual va fer un repàs de la seva història de vida, amb reiterats esments al suport incondicional de la seva mare, i va propagar des de l’emoció el seu missatge de preservació de les espècies i dels ecosistemes.

Sis dècades de recerca

Per a mi els ximpanzés tenen nom, no són un número”, va recordar de les primeres crítiques que va rebre per les seves observacions en la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

Ara, aquesta missatgera de la pau de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) està a punt de celebrar sis dècades de recerca a les selves tropicals africanes. Als seus 84 anys continua viatjant per tot el món més de 300 dies a l’any per a perseguir la seva missió de deixar un planeta millor a les futures generacions, tal com van subratllar els responsables de l’Institut Jane Goodall (IJG) a Espanya, amb seu a Barcelona des del 2007, que l’han portat al país.

“És un moment meravellós per a estudiar la intel·ligència animal”, va dir als joves, que la van escoltar amb atenció i sense moure’s de la butaca durant una hora i vint minuts. La primatòloga va lamentar-se de no haver pogut estudiar-la en la seva època, quan es considerava que no existia en altres espècies.

Amb l’ajuda dels peluixos que sovint l’acompanyen en les seves conferències, va posar exemples de les capacitats cognitives de rates, porcs i vaques. Ella va ser la primera a descriure que els ximpanzés, a més dels humans, usaven eines. Va denunciar la dificultat de continuar estudiant aquesta espècie en estat salvatge, ja que molts estan amenaçats pel tràfic il·legal, així com per la desforestació i l’acidificació dels oceans que impacten en els seus ecosistemes.

El trànsit d’espècies és el tercer negoci il·legal més lucratiu

Va ser al matí, en una breu atenció a mitjans de comunicació, quan va advertir als periodistes:

Estem vivint la sisena extinció massiva d’espècies, causada per nosaltres

La seva visita a la península és un impuls per a la campanya Forever Wild (#4EverWild), que l’IJG va llançar l’any passat per a denunciar el tràfic il·legal d’animals salvatges, no només ximpanzés, i conscienciar a les futures generacions d’aquest problema.

La primatòloga es va referir al pangolí com l’espècie més amenaçada del planeta, perseguit per caçadors furtius per les seves escates, que són molt valorades per la medicina tradicional asiàtica.

Precisament, la doctora Goodall va assenyalar un repunt del tràfic il·legal d’espècies salvatges a Àsia, sobretot a la Xina, on els ximpanzés també s’han convertit en un element d’entreteniment, com ho van ser –i continuen sent– en països d’Europa i els Estats Units.

Segons un informe que va presentar el mes de juny passat el Fons Mundial per a la Natura (WWF):

El negoci mou entre 8.000 i 20.000 milions d’euros anuals a tot el món i és el tercer més lucratiu, només per darrere del tràfic il·legal de drogues i el d’armes.

Aquesta no va ser la primera vegada que Goodall visitava Barcelona, però moltes persones van fer cua per a agafar una bona posició a l’auditori. La premi Príncep d’Astúries el 2003 va aprofitar la cita per a fer apologia de la curiositat.

Fer-se preguntes, cometre errors, no desistir i tenir paciència són habilitats que va dir haver après amb quatre anys durant unes vacances familiars en una granja, en la seva primera experiència observant animals. Les inquietuds científiques semblaven estar bé despertes entre el públic, ja que molts nens la van aplaudir dempeus i van fer cua per a aconseguir un autògraf i una foto amb ella.

A part d’apel·lar directament als més joves, en la seva intervenció no va oblidar reivindicar la implicació de les comunitats locals en la sostenibilitat dels projectes de conservació. Abans d’acabar, va demanar als membres del seu equip espanyol que pugessin a l’escenari i va demanar voluntaris i donacions. El seu nom és tota una marca que compta amb trenta oficines a tot el món i més de vuitanta països que secunden la seva lluita.

No va donar entrevistes: “No és que jo estigui cansada, és la meva veu la que ho està. Sóc afortunada de tenir un cos fort i resistent”, es va disculpar en finalitzar.

Gemma
Etiquetes: