La primera dona a la Lluna

valentina-tershkova-la-primera-dona-a-la-lluna
Compartir

El 1963, l’astronauta soviètica Valentina Tershkova es convertia en la primera dona a viatjar a l’Espai. En un sector dominat completament per homes, Tershkova feia Història en viatjar al voltant de la Terra un total de 48 vegades mentre girava en l’òrbita en la nau espacial Vostok 6. Dues dècades més tard, la també soviètica Svetlana Savitskaya seguia els seus passos i passava a ser la primera a participar en un passeig espacial.

Ara, la NASA planteja escriure una nova pàgina en la història de la dona a l’Espai

Tot això a través d’una missió, batejada com Àrtemis, mitjançant la qual l’agència espacial pretén portar a una dona a la Lluna de cara al 2024, tal com ha donat a conèixer l’administrador de la NASA Jim Bridenstine: “Cinquanta anys després d’Apol·lo, el programa Àrtemis portarà la primera dona a la Lluna”.

Una nova generació de dones astronautes

Amb aquest projecte, Bridenstine pretén que una nova generació de dones s’interessi pel camp de l’astronomia i que decideixin seguir els passos d’astronautes com Tershkova i Savitskaya: “Aquest programa permetrà a una nova generació de noies joves, com la meva filla, que es vegin reflectides de tal manera que no ho farien d’una altra forma”. Àrtemis, la deessa grega, personificarà el camí de tornada a la Lluna de la primera dona.

twitter-jim-bridenstine

Des del seu punt de vista, les joves de la dècada dels seixanta no disposaven d’aquest tipus de referents. Per tant, la primera dona que trepitgi la Lluna podria obrir la porta a moltes nenes que somien a conquistar l’Espai. Però el pla no acaba l’any 24. Segons ha donat a conèixer l’agència espacial, l’objectiu és tenir una presència continuada a la Lluna i manar cada any una missió.

Objectiu: Conquistar Mart

Per a això, els Estats Units han augmentat el pressupost de la NASA en 1.600 M de dòlars, tal com ha donat a conèixer el president dels Estats Units, Donald Trump, a través del seu compte de Twitter:

“Sota la meva administració, estem restaurant la grandesa de la NASA i tornarem a la Lluna, i després a Mart. Estic actualitzant el meu pressupost per a incloure 1.600 milions de dòlars addicionals perquè tornem a l’Espai de la millor forma possible!”.

D’aquesta manera, l’agència espacial comptarà amb un pressupost de 22.600 milions el 2020.

Segons ha donat a conèixer la NASA, l’agència destinarà mil milions del pressupost al desenvolupament d’un sistema lunar humà comercial que portarà als humans a la superfície de la Lluna. D’altra banda, emprarà 651 milions per a desenvolupar la nau espacial Orion i el coet que Boeing està construint per a la missió a la Lluna. Tot això per a establir les bases per a la conquesta de Mart, prevista per al 2030.

Etiquetes: