Germinen les primeres llavors a la Lluna

el-futur-de-lagricultura-espacial
Compartir

És la primera vegada que una planta germina en el satèl·lit i l’ha fet dins d’un petit habitacle dissenyat amb l’objectiu de crear una biosfera experimental en miniatura.

La sonda Chang’e 4 va fer història el passat 3 de gener en convertir-se en la primera a posar-se en la cara oculta de la Lluna, al cràter Von Kármán.

La Chang’e 4 es va enlairar de la Terra amb llavors de cotó, colza, patates i arabidopsis thaliana, una planta molt utilitzada com a model en recerca. També portava ous de mosca de la fruita i llevats. Un dels objectius de la missió era recrear un petit ecosistema per a estudiar el desenvolupament d’aquests organismes en les hostils condicions de la superfície lunar, exposada a alts nivells de radiació, a una gravetat molt de menor que la de la Terra i a bruscos canvis de temperatura.

Una minibiosfera a la Lluna

Per primera vegada, en una fita científica sense precedents,  l’Agència Espacial Xinesa (CNSA) ha portat llavors de patata i colza a la superfície de la Lluna, però, de moment, ha aconseguit que germini un brot de cotó a l’interior d’un cilindre d’alumini.I ho ha fet a l’interior d’un petit cilindre d’alumini per a poder suportar els 100 graus de temperatura que fa de dia en la cara oculta de la Lluna i els 100 graus sota zero, durant la nit.

La primera llavor que brolla en un planeta diferent de la Terra va viatjar a bord de la sonda Chang’e 4, que el passat 3 de gener va aconseguir aterrar (també per primera vegada) a la cara del nostre satèl·lit que no podem veure des de la superfície terrestre.

Per què això és tan rellevant, és una fita històrica? Doncs perquè és la primera vegada que una matèria biològica creix a la Lluna. La capacitat de conrear plantes en la Lluna seria bastant rellevant per a les missions espacials futures, com un viatge a Mart el qual podria prendre aproximadament dos anys i mig: els taikonautes, la versió xinesa dels astronautes, podrien cultivar el seu propi aliment a l’Espai.

Xie Geng Xin, el científic que s’encarrega d’aquest primer experiment amb plantes en la Lluna, explica:

“Encara que és només una càrrega biològica, ha establert les bases per al desenvolupament del següent gran pas: construir una base per a la vida a la superfície de la Lluna”

Futura agricultura espacial

En concret, el seu equip ha dissenyat un recipient que pot mantenir, en el seu interior, una temperatura adequada, és a dir, entre un i 30 graus. A més, permet l’entrada de la llum del sol i el subministrament d’aigua amb substàncies amb aliment per a les plantes.

El primer dispositiu que permet el desenvolupament de la vida en la Lluna mesura a penes 18 centímetres d’alt i 16 de diàmetre, pesa 3 quilos i ha costat uns 1,2 milions d’euros.

L’any 16, un equip de la NASA ja va aconseguir que un tipus de flor creixés a l’espai (a l’interior de l’Estació Espacial Internacional), però aquesta és la primera vegada que s’aconsegueix que una llavor germini en la superfície de Lluna.

I després d’aquest primer èxit en la futura “agricultura espacial”, la Xina ha anunciat que el seu assaig pot donar nous fruits, perquè, a bord de la seva sonda espacial han viatjat altres formes de vida, com uns capolls de cucs de seda.

Gemma
Etiquetes: