Els partits polítics podran enviar-te publicitat electrònica sense el teu consentiment

La nova Llei de Protecció de Dades per als polítics
Compartir

El Senat aprovarà aquest dimecres, 21 de novembre, la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades i garantia dels drets digitals. Es tracta d’una llei que permetrà als partits polítics rastrejar pàgines web i xarxes socials per a crear perfils ideològics dels ciutadans i enviar propaganda electoral per mitjans electrònics (SMS, Whatsapp, correu electrònic i missatges privats a través de les xarxes socials) sense necessitar el consentiment previ del destinatari.

Una pràctica legal

El passat 26 de maig, entrava en vigor el Reglament General de Protecció de Dades a la Unió Europea. Aquest va augmentar les exigències cap a aquestes a l’hora de recollir dades dels usuaris amb qui interaccionaven i va implicar un nou règim sancionador que amenaça els incompliments amb multes milionàries.

La nova llei ratificada al Senat, però, empara els polítics durant els períodes de campanya electoral, doncs apunta que “l’enviament de propaganda electoral per mitjans electrònics o sistemes de missatgeria i la contractació de propaganda electoral en xarxes socials o mitjans equivalents no tindran la consideració d’activitat o comunicació comercial“.

Des de l’àmbit jurídic, les observacions senyalen que aquesta llei permetria legalitzar un cas com el de Cambridge Analytica, l’empresa que va aconseguir influir en l’elecció de Donald Trump als Estats Units recopilant dades de la ciutadania i distribuint missatges personalitzats en funció de cada perfil.

Perquè quedi clar: que podran fer els partits polítics amb aquesta nova llei?

1. Elaborar perfils ideològics dels votants

2. Esbrinar com contactar amb tu de forma privada

3. Enviar-te propaganda personalitzada sense el teu consentiment previ (SPAM)

4. Persuadir-te des de la negativitat

5. Que hi hagi difícil escapatòria

 

Imatge de portada: ©The Walrus
YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)