Augmenta la detecció del càncer de mama amb la mamografia digital

avenç-amb-la-mamografia digital
Compartir

El canvi a la mamografia digital ha augmentat un 14% la detecció del càncer de mama, segons una recerca pionera realitzada al Regne Unit i que publica la revista “Radiology”.

Aquesta nova tecnologia es va introduir en l’ús clínic fa 15 anys i, cada vegada, s’empra més perquè comporta dos importants avantatges. Primer, la qualitat de la imatge és millor. I segon: redueix la dosi de radiació que reben les dones analitzades.

Mamografia 3.0

Existeixen dos tipus principals de mamografia: la mamografia convencional i la mamografia digital, també anomenada mamografia digital de camp complet o MDCC. Tots dos tipus de mamografia es realitzen mitjançant la mateixa tècnica. La diferència està en les imatges que s’obtenen: radiografies fotogràfiques o arxius digitals que s’emmagatzemen directament en una computadora.

La mamografia és una tècnica radiològica que utilitza rajos X per a la detecció d’imatges. El desenvolupament en els últims anys de detectors digitals ha permès obtenir un escombratge complet de la mama i una millora significativa de la qualitat de la imatge. En la mamografia digital l’ús de píxels de mínima grandària permet efectuar ampliacions prou precises per a poder diagnosticar tumors de menys de 3 mm.

Repte pendent

Només al Regne Unit s’han realitzat ja més d’11 milions de mamografies digitals a dones entre els 45 i els 70 anys en 80 centres del seu Sistema Nacional de Salut. I aquest ha estat el resultat: la taxa de detecció de càncer va ser un 14% major que amb les tradicionals mamografies en pel·lícula, segons l’estudi que publica la revista Radiology.

I, a més, es van detectar un nombre major de tumors que estan encara en una fase primerenca, segons les conclusions de l’estudi que ha liderat Rosalind M. Given-Wilson, de la “NHS Foundation Trust” de Londres. Segons aquest specialista:

“Aquests resultats confirmen que la mamografia digital és superior per detectar càncers invasius

No obstant això, aquesta nova tecnologia digital té encara reptes pendents, perquè, fins ara, no és capaç de detectar més tumors de fase 3, és a dir, els càncers de mama que creixen més ràpidament.

Gemma
Etiquetes: