L’alba i el capvespre a Mart

alba-i-capvespre-a-mart
Compartir

Cada vegada coneixem més detalls sobre Mart. Tot això gràcies al rover Curiosity i sondes com la Insight, que aterrava al Planeta Vermell el mes de novembre passat per a investigar les característiques del planeta veí. Una sonda que ha registrat el primer terratrèmol sobre la superfície marciana, el so del vent i fins i tot com es veu un eclipsi solar des del Planeta Vermell.

Fotografies des de Mart

Després que un equip d’investigadors de les universitats d’Exeter i Anglia Ruskin recreés el so que resulta d’una alba marciana el mes de novembre passat a partir de fotografies del rover Curiosity, la sonda InSight ha recaptat unes sorprenents fotografies tant de l’alba com del capvespre de la superfície marciana.

Unes fotografies, que han estat publicades recentment per la NASA, en les quals podem veure com comença el dia al Planeta Vermell, com es desplacen els núvols pel cel marcià i com es pon el Sol a la nit. Per a fer aquestes sorprenents fotografies, la sonda InSight ha usat la Càmera de Desplegament d’Instruments (IDC) a l’extrem del seu braç robòtic.

El capvespre a Mart

Segons explica l’agència espacial, la primera fotografia va ser presa a les 5.30 AM del passat 24 d’abril. Mentrestant, la posta de sol correspon a les 6.30 PM del dia 25. En definitiva, dues fotografies que ens ajuden a comprendre com són tant les albes com els capvespres en la superfície marciana.

Els núvols sobre el Planeta Vermell

D’altra banda, una càmera instal·lada sota la coberta del mòdul d’aterratge va captar els núvols que es desplaçaven pel cel durant el capvespre. Unes imatges, que també han estat compartides a la pàgina web de la NASA, el color de la qual ha estat corregit per a adequar-se el màxim possible a la percepció que en tindria l’ull humà.

Per tant, la sonda InSight continua oferint-nos nous detalls sobre el Planeta Vermell. A pesar que no ha estat la primera a mostrar-nos com comença el dia i vespreja sobre la superfície de Mart, quelcom que ja va fer la Viking 1 l’agost de 1976, sí que ens ha ofert imatges mai abans vistes sobre com es produeixen aquests processos.

Etiquetes: