La invasió dels microplàstics

microplastics-a-fons-del-mar
Compartir

En un informe sol·licitat pee l’executiu comunitari, l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) adverteix que entre 10.000 i 60.000 tones de microplàstics s’afegeixen, cada any, a productes de gran consum, com a cosmètics, detergents, pasta de dents o fàrmacs. També en protectors solars i fibres sintètiques de la roba.

El problema és que aquesta enorme quantitat de substàncies químiques no són biodegradables i acaba a l’estómac de les persones, els peixos o es diposita en el medi ambient, on triga centenars d’anys a poder degradar-se. Per aquesta raó, aquesta Agència Europea demana ja als governs comunitaris que prohibeixin la utilització dels microplàstics en productes d’ús quotidià pel seu negatiu impacte en la salut de la població.

Xacra invisible

“El microplàstics és un dels grans problemes que és invisible, però que suposa una gran amenaça”, denúncia Elise Vitali, expert de l’Oficina Europea de Medi Ambient. Són omnipresents en tots els oceans i es poden trobar aquests microplàstics en llocs tan remots com l’Antàrtida, en els sediments marins i fins i tot en els corals.

Els microplàstics constitueixen una gran amenaça per a l’alimentació d’animals marins, incloses moltes espècies d’ocells, tortugues, peixos, mamífers marins i invertebrats, ja que els confonen amb aliment, provocant la mort. Fins i tot han demostrat que poden absorbir contaminants afectant la fauna marina.

A més, els experts recorden que hi ha ingredients naturals que poden fer la mateixa funció que les microperles de plàstic que contenen productes cosmètics i farmacològics com l’ametlla mòlta, la pela de coco o les llavors d’oliva. Segons l’informe d’aquesta Agència europea:

 10.000 milions d’ampolles de plàstic es rebutgen cada any a Europa provocant un gran problema mediambiental

Alternatives per les microesferes de plàstic

La fabricació, comerç i ús de sabons, pasta de dents i productes cosmètics amb microperles o microesferes de plàstic està prohibit als Estats Units des del juliol del 17, segons una llei signada per Barak Obama. També estan prohibits al Regne Unit, des del 9 de gener de l’any passat, especialment després que saltessin les alarmes per l’elevada contaminació per microplàstics del riu Tàmesi. Dinamarca i Suècia també estan en procés de prohibir-los.

Contribuir a acabar amb la xacra del microplàstic és senzill: evita els productes que continguin plàstic: polietilè (PE), polipropilè (PP) o poliestirè (PET).

Les microesferes de plàstic poden ser substituïdes per alternatives naturals i biodegradables fetes de farina de blat de moro, perles de jojoba, fruits d’argan, ametlles d’albercoc o sals naturals.

Per a més informació, gràcies a Beat he Microbead, pots consultar un llistat de productes que contenen microplàstics i quins no, classificat per països.

Gemma
Etiquetes: