Natura Sàvia tanca la 2a temporada

natura-savia-a-tv3
Compartir

Durant unes vacances a Namíbia, en Peyu va descobrir l’existència d’una aranya femella que, situada al capdamunt del niu, fa ballar els seus pretendents mascles fins a escollir aquell que ho fa millor. L’elegit entra al niu, copula amb la femella i, finalment, mor assassinat per la seva parella. Aquesta descoberta és l’origen de Natura sàvia, de TV3.

Natura Sàvia s’ha consolidat a la graella com un programa top i tanca la 2a temporada amb 2 capítols especials: la nit del dilluns 4 fde febrer, capítol resum i la setmana entrant, un making off.

Humor animal en un format non-conventional

Una essència de marca contra-cultural; hipster, amb totes les lletres.

Som fans absoluts del programa des del minut 0. Com a vintage lovers que som, ens encanta precisament l’esperit tan hype; transgressor respecte a tot el que s’ha fet fins ara en qüestió de documentals d’animals; bohemi, amb tot l’ecosistema recreat com si es tractés d’un book club outsider; amb el logo (hipster) del cavall amb la pipa; l’espai; la paleta Pantone en tons terra, el vestuari i l’atrezzo. En sencanta absolutament tota l’atmosfera recreada a la perfecció, així com la seva personalitat creativa i rebel tan forta que pot palpar-se a través de la pantalla…

A les xarxes triomfa amb la seva comunitat de followers tan… fans com nosaltres.

natura-savia-a-tv3

En Peyu, ideòleg del format, remarca el vessant divulgatiu del programa. “Si se n’extragués la part documental es podria consumir com un documental normal i corrent, d’informació rigorosa i estricta”, explica. Per a en Peyu, la barreja amb “humor gamberro”, el converteix en un format que és una “bogeria bastant bèstia” que aconsegueix “acostar-se a un públic que no acostuma a veure documentals convencionals”.

En Peyu no està sol: l’acompanyen Albert Pla i Quimi Portet, que integren un comitè de savis sui generis que elabora teories i reflexiona agafant com a punt de partida els comportaments més estranys d’animals autòctons catalans.

Segons explica Pep Duran, director del programa, els dos cantants comenten la jugada des del sofà, tal com podria fer qualsevol altre espectador. Un cop acabada la visita, en Peyu es reuneix amb Pla i Portet en una mena de taller mecànic, un espai que combina realitat i ficció i que és escenari de les seves reflexions filosòfiques. “Ells agafen una o diverses particularitats de l’animal i desenvolupen teories o divaguen”, explica en Peyu.

Les 3 Ps: Peyu, Portet i Pla

Duran remarca que Natura Sàvia funciona com “un programa de natura i humor, en què a partir d’un documental de fauna autòctona, en Peyu i Sañé fan la seva explicació i el Comitè de Savis intervé per donar un toc personal i espontani”. I defensa:

Una de les grandeses del programa és que pot atrapar molta gent perquè hi ha molts graus de lectura diferents. Encara que t’interessin poc els animals, si et diuen, per exemple, que un llimac té el penis més llarg que un goril·la, et fa gràcia”

Pel que fa a la unió amb les altres dues del programa –Pla i Portet-, en Peyu assegura que la seva missió és “aportar una mica d’ordre”. El comitè de savis fa  “el paper amb el qual els espectadors els identifiquen a la vida real”. “L’únic que hem fet és portar-ho una mica més a l’extrem”, afegeix.

Per a Vicent Sanchis, director de TV3, el projecte, que defineix com a “intel·ligent” i “audaç”, respon a la necessitat de no deixar de banda els formats més innovadors. La vocació divulgativa de Natura Sàvia es reafirma amb la col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del departament, assegura que la difusió de la biodiversitat de Catalunya es pot fer de moltes maneres, una de les quals a través d’un format televisiu “diferent” que arriba a un públic més ampli.

Parafrasejant el savi Quimi Portet, veient el programa “el que queda clar és que la Vida no té cap sentit”. Sublim.

 

Gemma
Etiquetes: