Els núvols marcians o noctilucents

nuvols-noctilucents
Compartir

Des que arribés a Mart l’agost de l’any 12, el rover Curiosity ha recorregut el Planeta Vermell a la recerca de nova informació. Des de molècules orgàniques que podrien indicar que va haver-hi vida a Mart o evidències d’un llac extint fins a una infinitat de fotografies que ens permeten gaudir de la superfície marciana com mai.

Els misteriosos núvols de Mart

Durant aquests últims mesos, el tot terreny de la NASA treballa en la denominada unitat d’argila, situada al vessant de la Mount Sharp. Una regió, enriquida amb aquest tipus de roca, en la qual el robot ha estat perforant pedres conegudes com a Aberlady i Kilmarie amb l’objectiu d’analitzar-ne les seves propietats. També d’un altre tipus de minerals com l’hematita, un mineral d’òxid de ferro que abundava al cim Vera Rubin.

Però no només això. Durant aquesta missió, el rover també ha estat capturant diverses imatges dels núvols que decoren el cel marcià. Tot en nom de la ciència, tal com ha donat a conèixer l’agència espacial a través d’un comunicat. Uns espectaculars núvols, que s’assemblen als que hem pogut apreciar des de Catalunya, i que destaquen principalment per la seva hiperlluentor.

El juliol de 2017, el Curiosity va utilitzar la seva càmera per a capturar una sèrie d’imatges que van servir per a crear vídeos plens de soroll que mostren el moviment dels núvols marcians. Dos anys més tard, el robot de la NASA torna a capturar el moviment d’uns núvols que han estat descrits com a núvols noctilucents. Uns núvols que reflecteixen la llum solar fins i tot després del capvespre.

Així són els núvols noctilucents

Tot això gràcies a la seva extrema altura. Segons ha donat a conèixer la NASA, aquests núvols (composts de gel d’aigua) es troben a una altitud d’uns 31 quilòmetres sobre la superfície de Mart i tenen una estranya semblança amb els que es veuen a la Terra. Per aquesta mateixa raó, des de l’agència espacial treballen per a conèixer nous detalls sobre aquests impressionants núvols…

En l’actualitat, el rover de la NASA treballa juntament amb la sonda InSight per a descobrir els secrets dels núvols noctilucents o núvols mesosfèrics polars. Mentre que un d’ells s’encarrega de retratar els núvols des d’una part del planeta, l’altre pren fotografies del mateix hidrometeor a 600 quilòmetres de distància. Tot això per a ajudar els científics a calcular la seva altitud.

Etiquetes: