L’Omomyc, un nou concepte de fàrmac per aturar el càncer

Compartir

Investigadores investigadors de l’Institut d’Oncologia del Vall d’Hebron (VHIO) han aconseguit desenvolupar un nou tractament, que s’ha provat amb èxit en ratolins i que esperen provar en fase d’assaig clínic en humans el 2020, per a inhibir un gen que causa, entre altres, el càncer de pulmó més agressiu.

L’Omomyc, eficaç i segur en ratolins

L’equip liderat per Laura Soucek, investigadora del Grup de Modelització de Teràpies Anti-Tumorals en Ratolí del VHIO i cofundadora i directora executiva de Peptomyc SL, ha aconseguit una nova troballa per a atacar a Myc, un gen clau en el desenvolupament de la majoria de tumors. Soucek ha recordat que va començar a desenvolupar la seva idea d’inhibir el Myc, fa 20 anys, i per a això va dissenyar Omomyc, un transgèn que inhibia aquesta proteïna sense generar efectes adversos i que ara ha aconseguit convertir en un fàrmac administrable.

Segons publica avui la revista Science Transational Medicine, en un article la primera autora del qual és Marie-Eve Beaulieu, anteriorment investigadora en el grup de Soucek i ara directora científica de Peptomyc SL, han demostrat que:

L’Omomyc pot usar-se com a teràpia anti-Myc contra el càncer de pulmó no microcític, el subtipus més agressiu i mortal en dones i homes

Les dues dones científiques del VHIO, Laura Souciek i Marie-Eve Beaulieu, desenvolupen el nou fàrmac que podria guarir el càncer, la gran xacra de la Humanitat

Soucek i el seu equip han aconseguit produir Omomyc com a miniproteïna i administrar-lo com a fàrmac antitumoral en models de ratolí amb càncer de pulmó no microcític. Segons Soucek, “l’administració d’Omomyc per via intranasal es tolera bé, redueix el grau tumoral i bloqueja el seu creixement, a més que també pot ser administrat per via sanguínia”. Segons Soucek:

“En aquest estudi vam demostrar que l’Omomyc pot ser administrat per via intravenosa sense produir efectes secundaris en el ratolí i impedint el creixement tumoral, fet que ens permet estendre aquesta nova teràpia per a tractar altres tipus de càncer i les seves metàstasis”

Ataca les cèl·lules tumorals

La importància del gen Myc en el desenvolupament de càncer és coneguda des de fa temps, ja que és un factor de transcripció implicat en múltiples processos biològics essencials per al desenvolupament del càncer: intervé en la proliferació i divisió cel·lular, en el metabolisme i en la regulació de la resposta immunitària.

Així, segons Soucek, inhibir Myc té el potencial d’atacar les cèl·lules canceroses a través de diversos mecanismes:

  1. Primer bloqueja la proliferació cel·lular i limita que el tumor creixi
  2. Després impedeix que actuï en el metabolisme de la glucosa, lípids i formació de noves estructures de la cèl·lula, afectant així el creixement i supervivència cel·lular
  3. I, finalment, facilita que les cèl·lules tumorals siguin detectades i atacades pel sistema immunitari.

Actualment no existeix cap inhibidor de Myc disponible per a tractar el càncer en la pràctica clínica. “Els beneficis d’inhibir Myc eren coneguts, però faltava l’eina precisa. Ara hem demostrat que Omomyc, en la seva nova forma de miniproteïna, té capacitat per a penetrar fins al nucli i inhibir Myc per a bloquejar la progressió del tumor”, ha precisat Marie-Eve Beaulieu.

La immunoteràpia com a clau

L’estudi també ha combinat l’administració d’Omomyc amb paclitaxel (teràpia estàndard per a tractar el càncer de pulmó), sense efectes secundaris afegits ni interaccions farmacològiques, amb major bloqueig del creixement tumoral respecte a les dues teràpies individuals i prolongant la supervivència dels ratolins.

Segons Soucek, el fàrmac també té la capacitat de reclutar cèl·lules del sistema immunitari en el focus tumoral. Aquest efecte sobre el sistema immunitari, segons la investigadora, obre noves línies de recerca combinant aquest inhibidor de Myc amb la immunoteràpia, una estratègia terapèutica nova que està demostrant un gran potencial en diferents tumors.

“Després de validar l’eficàcia d’aquest nou fàrmac per a tractar tumors de pulmó en models preclínics, estem ara escalant la producció i la purificació de la miniproteïna a escala industrial per a tractar a pacients reclutats per a futurs estudis clínics“, ha conclòs Beaulieu, que espera que aquests assajos clínics comencin el 2020.

Etiquetes: