L’Oumuamua és un ovni?

asteroide-oumuamua
Compartir

Des que l’octubre de 2017 Robert Werylk va descobrir l’Oumuamua creuant el Sistema Solar, a 30.000.000 de quilòmetres de la Terra, diferents hipòtesis han tractat d’explicar què és aquest objecte interestel·lar que va captar el telescopi Pa-STARRS 1. Es va classificar com un cometa, amb el nom de C/2017 O1; després de confirmar que no presentava activitat, es va considerar un asteroide i fou batejat A/2017 O1. Un nou estudi presenta la possibilitat que es tracti una nau espacial extraterrestre.

Una sonda alienígena?

Una recerca de la Universitat de Harvard, que es publicarà el 12 de novembre a The Astrophysical Journal Letters, proposa que l’objecte “pot ser una sonda enviada intencionalment al veïnatge de la Terra per una civilització alienígena“, va anticipar l’NBC.

El treball d’Avi Loeb, titular del Departament d’Astronomia de la institució, i Shmuel Bialy, investigador del Centre d’Astrofísica Harvard-Smithsonian, no afirma directament que els extraterrestres van enviar la presumpta nau. “Però després d’una anàlisi acurada de la manera en què l’objecte interestel·lar va accelerar mentre va passar el Sol a tota velocitat, diuen que l’Oumuamua podria ser una nau espacial moguda per l’espai mitjançant la llum que cau en la seva superfície”, va assenyalar el mitjà.

Loeb i Bialy ho van descriure així: “Si considerem un origen artificial, una possibilitat és que l’Oumuamua sigui una vela solar, que sura a l’espai interestel·lar com a enderrocs d’algun equip tecnològic avançat. De manera alternativa, un escenari més exòtic és que l’Oumuamua sigui una sonda totalment operativa”, va citar a l’Universe Today.

La gran velocitat i la trajectòria d’aquest objecte vermellós indiquen, segons els científics, que no pertany al Sistema Solar. Però la seva forma camusa i estirada, que s’ha comparat amb un cigar, no s’ajusta a cossos o fenòmens coneguts.

“És impossible estimar el propòsit darrere de l’Oumuamua sense més dades”, va dir Loeb a NBC. Una possibilitat és que estigués surant quan el Sistema Solar va xocar, “com un vaixell que topa amb una boia en la superfície de l’oceà”.

O una vela solar?

Loeb és un expert en veles solars, també anomenades veles de fotons: són instruments llançats a l’espai (ara com ara, que se sàpiga, pels terrícoles) que consisteixen en una gran superfície composta per làmines reflectants molt lleugeres —d’aquí el seu nom de vela— que usen la radiació solar per impulsar-se. En la seva opinió, va afegir, l’Oumuamua seria una “superfície exòtica”.

“Expliquem l’excessiva acceleració de l’Oumuamua allunyant-se del Sol com a resultat de la força que la llum solar exerceix sobre la seva superfície“, va dir a Universe Today. “Perquè aquesta força expliqui l’acceleració mesurada, l’objecte ha de ser extremadament prim, com una fracció de mil·límetre de grossor, però amb desenes de metres d’extensió. Això ho fa lleuger en relació a la seva superfície, i li permet actuar com una vela solar. El seu origen podria ser natural o artificial”.

Encara que alguns col·legues els van criticar per la falta de proves, ja que la seva hipòtesi és especulativa, Loeb es va defensar davant l’NBC argumentant que precisament en la falta d’evidències es basa el seu treball: “Segueixo la màxima de Sherlock Holmes: quan s’ha descartat l’impossible, allò que queda, per improbable que sigui, ha de ser la veritat“.

Un problema addicional per a la investigació de Harvard és que l’Oumuamua ja va marxar del Sistema Solar i no es pot observar-se amb telescopis. Però Loeb va dir que haver observat l’objecte hauria d’impulsar als astrònoms a buscar altres similars.

“L’Oumuamua podria ser una mostra de tecnologia extraterrestre que va arribar per explorar el nostre Sistema Solar, de la mateixa manera que nosaltres esperem explorar Alpha Centauri utilitzant l’Starshot i tecnologies similars”. L’alternativa podria ser imaginar que l’Oumuamua estava en una missió de reconeixement”.

Gemma
Etiquetes: