2019, nou rècord mundial de CO2

2019-record-co2
Compartir

L’augment dels gasos que estan reescalfant el clima de la Terra segueix imparable i seguiran augmentant l’any que ve, segons adverteix l’Observatori Espanyol d’Izaña, un dels centres mundials de referència.

Segons les projeccions realitzades per l’Observatori Atmosfèric d’Izaña, situat en les Illes Canàries, l’any que ve tornarà a batre’s el rècord mundial de concentració de C02 a l’atmosfera, com ha advertit en Twitter un dels investigadors d’aquest centre de referència en el mesurament dels gasos de l’atmosfera i que depèn de l’AEMET, l’Agència Estatal de Meteorologia.

L’Organització Meteorològica Mundial també ha confirmat que els nivells de gasos d’efecte hivernacle “seguiran assolint un nou màxim sense precedents” en la història i que això està provocant la pujada del nivell del mar i un major nombre de fenòmens extrems com a sequeres, ones de calor i pluges torrencials.

Incompliments

El director d’aquest organisme internacional assegura:

“L’última vegada que es va registrar a la Terra una concentració de CO2 comparable va ser fa uns 5 milions d’anys, quan la temperatura era de 2 a 3 °C més càlida i el nivell del mar, entre 10 i 20 metres superior a l’actual”.

Davant la gravetat d’aquesta tendència a l’alça, l’ONU també acaba de presentar un nou i dur informe, en el qual denuncia que la Unió Europea, Austràlia, Canadà, Corea del Sud, Aràbia Saudita, i els Estats Units no estan complint les retallades de C02 que van signar, de forma voluntària, en l’Acord de París.

A més, Nacions Unides adverteix que el percentatge mundial de reducció hauria de triplicar-se en els pròxims anys o, en cas contrari, la temperatura mitjana pujarà 3 graus centígrads, un 50% més del límit màxim que es va acordar en la Cimera del Clima celebrada a la capital de França.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) va difondre ahir aquest “Informe sobre la disparitat en les emissions”, en el qual se segueixen de prop els compromisos polítics contrets pels països per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Global Carbon Budget

A part, les últimes xifres del projecte Global Carbon Project, una iniciativa codirigida per científics del Centre Tyndall per a la Recerca del Canvi Climàtic a la Universitat d’East Anglia (Regne Unit) que segueix l’evolució global de les emissions de CO2. Els resultats, que publica la revista Earth System Science Data Discussions, reflecteixen que l’any 13  s’aconseguirà la terrible xifra rècord de 36 mil milions de tones.

Les emissions han de caure substancial i ràpidament –afegeix– si volem limitar l’escalfament global per sota de dos graus. Les emissions addicionals anuals causen més escalfament i canvi climàtic”.

El Global Carbon Budget revela que els majors contribuents a les emissions de combustibles fòssils en 2012 van ser Xina (27%), els Estats Units (14%), la Unió Europea (10%) i l’Índia (6%).

La majoria de les emissions provenen del carbó (43%), seguit del petroli (33%), el gas (18%), el ciment (5,3%) i la crema de gas (0,6%). El creixement en el carbó en 2012 va representar el 54% del total de les emissions de combustibles fòssils. Les emissions de CO2 derivades de la desforestació i altres canvis d’ús del sòl van afegir un altre 8%.

Gemma
Etiquetes: