Saturn està perdent els seus anells

saturn-esta-perdent-els-seus-anells
Compartir

Els anells són una de les característiques més icòniques de Saturn, el sisè planeta del Sistema Solar. De fet, són els únics visibles des de la Terra. Uns anells, composts de bilions de peces de gel, pols i pedres, que es van formar quan una lluna enorme de la mida de Tità va impactar contra el planeta en les primeres etapes del Sistema Solar, tal com asseguren diverses recerques.

Des de llavors, Saturn és conegut com el planeta dels anells. No obstant això, la NASA ha donat a conèixer que els està perdent a poc a poc. A través d’un estudi publicat a la revista de divulgació científica Icarus, l’investigador del Centre de Vols Espacials Goddard de la NASA a Greenbelt, James O’Donoghue, assegura que els anells que emboliquen a Saturn podrien desaparèixer en 300 milions d’anys o fins i tot abans.

Els anells podrien desaparèixer en 100 milions d’anys

Tot això a causa de la pluja de pols procedent d’aquests anells que es precipita sobre el gegant de gas. Segons explica l’investigador, aquesta pluja és tan abundant que podria deixar al planeta sense el seu característic sistema anul·lar en els pròxims anys: “Aquesta ‘pluja d’anells’ porta una quantitat d’aigua que podria omplir una piscina de grandària olímpica en mitja hora”.

Després de consultar els mesuraments realitzats per la sonda Cassini, i descobrir que el material que cau en l’equador del planeta és encara major, l’investigador assegura que fins i tot podrien a desaparèixer en tan sols 100 milions d’anys. Un termini relativament breu tenint en compte que Saturn té més de 4.000 milions d’anys.

Una tona i mitja d’aigua cada segon

Per a arribar a aquesta conclusió, un equip de científics va analitzar els mesuraments d’una molècula carregada que va ser trobada en les capes superiors de l’atmosfera de Saturn. Després de la pertinent recerca, l’equip va descobrir que la molècula H₃⁺, composta per tres àtoms d’hidrogen menys un electró, es genera en abundància quan diminutes partícules escapen de l’anell C. Unes partícules que cauen en espiral cap al planeta a través de camps magnètics per a xocar contra els àtoms de l’atmosfera en la coneguda ‘pluja d’anells’.

Després de mesurar la quantitat d’H₃⁺a l’atmosfera superior de Saturn, els científics van arribar a la conclusió que es precipitava una tona i mitja d’aigua cap al planeta cada segon. D’aquesta manera, l’equip de recerca va arribar a la conclusió que els anells estan destinades a desaparèixer, tal com recull la NASA.

Gemma
Etiquetes: