Descobert el secret de la llengua dels gats

llengua-de-gat
Compartir

Els gats destaquen, a més de per la seva capacitat per dormir fins a 14 hores al dia, per llepar-se contínuament per estar sempre nets i endreçats. Per a això s’aprofiten d’una llengua aspra i rugosa, coberta de centenars d’espines punxegudes conegudes com a papil·les, que els permet refrescar el pèl que recobreix el seu cos i eliminar qualsevol puça o resta de brutícia.

A través d’un estudi publicat en la revista de divulgació científica Proceedings of the National Academy of Sciences, un grup d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Geòrgia (Estats Units) ha revelat els secrets d’aquesta llengua, que permet al felí mantenir la seva higiene personal al llarg de dia a força de llepades.

Els investigadors descobreixen una cavitat secreta

Segons expliquen els autors de l’estudi Alexis Noel i David Hu, cada papil·la del gat compta amb una petita cavitat interna. Un petit buit, en forma de ‘O’, que s’encarrega de recollir la saliva de la boca i de distribuir-la en el pelatge a través de les llepades. Per arribar a aquesta conclusió, l’equip d’investigadors va analitzar la llengua de fins a sis espècies de felins (des d’un gat muntès fins a un linx, passant per uns altres com el tigre, el lleó, l’irbis i el puma).

Durant aquesta recerca, els científics van descobrir que cadascuna de les cavitats pot emmagatzemar fins a 4,1 microlitres (μL) de saliva, una quantitat equivalent a una desena part d’una gota de col·liri. D’aquesta manera, el gat és capaç de penetrar en el pelatge fins a arribar a la pell, la qual cosa li permet dissoldre els olis i la resta de materials del seu cos per mantenir-se net.

Els científics desenvolupen un nou raspall

Tal com mostren les imatges, el gat diposita gairebé la meitat de la seva saliva sobre el pelatge. En definitiva, els científics van descobrir que les papil·les tenen forma de petites culleres que ajuden a la llengua a absorbir ràpidament la saliva a través de l’acció capil·lar. Un efecte que, tal com expliquen els investigadors, recorda a l’empleat pels arbres per atreure l’aigua.

A partir de les dades obtingudes, els autors de l’estudi van desenvolupar un raspall inspirat en l’aspra llengua del gat. Un raspall, dirigit tant a humans com a felins, que podria ser útil per acabar amb els al·lergògens del pelatge del gat i per aplicar locions i medicaments en la pell del felí.

Gemma
Etiquetes: