TED: idees que val la pena difondre

Compartir

TED és una organització no lucrativa dedicada a la difusió de les idees que val la pena difondre en forma de xerrades curtes (en general de menys de 18 minuts) i que es basa en el poder de les idees per canviar actituds, vides i, en darrera instància, el món.

TED es va iniciar el 1984 com una conferència en la qual van confluir Tecnologia, Entreteniment i Disseny (TED), però que avui s’ha ampliat a multitud de temes que van des de la ciència, l’art, la política, l’educació, la cultura i els negocis fins als problemes globals. L’objectiu: buscar una comprensió més profunda del món fent accessibles les idees de les persones més creatives per generar debat i crear nou coneixement lliure.

Per aconseguir aquesta fita tan ambiciosa es construeix TED.com, una plataforma per compartir aquestes idees i aglutinar les diferents branques al voltant de les quals gira el programa: Conferència TED, TEDx, TED TalksPremi TED i TED-Ed.

Les conferències TED, eix central del programa, tenen per objectiu reunir durant una setmana les persones més destacades i brillants en multitud de camps i posar-les en contacte entre elles per tal que sorgeixin connexions inesperades i així multiplicar el potencial creatiu i innovador de les seves idees. Aquestes conferències, com ja deus suposar, no estan a l’abast de tothom. Si vols assistir a la del 2016 que tindrà lloc a Vancouver, hauràs de disposar d’un raconet de 8.500 dòlars.

Més accessibles són les TEDx, esdeveniments locals i organitzats de forma independent, creats per ajudar a estendre les idees a les comunitats de tot el món. Tenen el mateix format que les conferències: una combinació de xerrades presencials, TED Talks i debat entre els assistents. Com a norma general, només duren un dia i l’entrada és gratuïta.

A Barcelona se n’organitzen des del 2009 (per veure el programa i sol·licitar invitacions consulteu el web de TEDxBarcelona) però el fenomen s’ha anat estenent ràpidament, sobretot els dos darrers anys, per tot Catalunya. Per al 2015 hi ha previstes, de moment, TEDx a Lleida, Tarragona i Sant Cugat.

No et vols desplaçar? Les TED Talks estan pensades per portar-te la inspiració a casa. Tens gairebé 2.000 xerrades disponibles en línia per a consulta i descàrrega gratuïta a la web TED. També estan disponibles a YouTube, iTunes, Google Play i a través de Podcasts. Algunes d’elles han estat subtitulades a més de 100 idiomes, entre ells al català. Els filtres de cerca et permeten escollir entre diverses opcions: les més vistes, les més recents, les millor puntuades però també entre les més divertides, enginyoses, inspiradores, informatives , etc.

Les TED Talks més populars subtitulades en català

TED Talks més vistes. Feu clic sobre la imatge per ampliar-la

TED Talks més vistes. Feu clic sobre la imatge per ampliar-la

 

Les TED Talks més recents subtitulades en català

TED Talks més recents. Feu clic sobre la imatge per ampliar-la

TED Talks més recents. Feu clic sobre la imatge per ampliar-la

El Premi TED s’atorga anualment a un líder amb capacitat de dur a bon port un somni que necessiti el suport d’una comunitat global. El guanyador s’emporta un milió de dòlars (i tot el talent i experiència de la xarxa TED) per construir l’esquelet del projecte somiat i al qual la gent de tot el món pot contribuir a dur-lo a terme. D’acord amb la filosofia de lliure accés de TED, també pots visionar les conferències dels premiats des de la primera edició l’any 2005.

Finalment, el projecte TED-Ed és la iniciativa d’educació de TED formada per vídeos amb mini lliçons adreçats a educadors amb el propòsit de despertar la curiositat dels estudiants. Molts d’ells són el resultat de la col·laboració entre educadors i animadors proposats a través de la plataforma.

No sé si podrem canviar el món però el que és segur és que jo he aprés un munt de coses de l’experiència dels conferenciants de TED. I tu, has vist alguna Ted Talk interessant? Quina ens recomanes?

Imatge de portada extreta de l’usuari TED Conference; a Flickr sota llicència Creative Commons.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: