2019, tercer rècord mundial consecutiu en emissions de CO2

pol·lució-ambiental
Compartir

Fa tres anys a París, 195 països van signar un acord per reduir les emissions dels gasos contaminants que provoquen el canvi climàtic, però en el 2018, per segon any consecutiu, s’ha batut el rècord històric, i el mateix pot passar el 2019, segons adverteixen diversos informes científics que s’han publicat ahir.

Pujada històrica

Aquests nous informes es publiquen quan a Polònia s’està celebrant la Cimera del Clima de l’ONU número 24 i adverteixen que aquest any s’aconseguirà un nou rècord mundial en augmentar les emissions de C02 un 2,7% pel que fa al 2017.

I les emissions dels gasos que estan escalfant el clima de la Terra han crescut als tres països que més contaminen: la Xina (un 5%), els Estats Units (un 2,5%) i l’Índia (un 6%), segons adverteix un informe de la prestigiosa Universitat d’Stanford (EUA).

I el pitjor de tot: aquest informe avança que en el 2019 les emissions mundials de C02 tornaran a pujar, tret que hi hagi una nova crisi econòmica mundial. “És urgent revertir aquesta tendència a l’alça”, explica Rob Jackson, el responsable d’aquest informe, “perquè aquesta contaminació de l’aire mata també a les persones”.

No obstant això, aquest informe també conté algunes dades positives. Per exemple, el consum de carbó ha disminuït al Canadà i als Estats Units un 40% des de l’any 2005, però, en canvi, l’ús del petroli i el gas segueix augmentant a tot el món.

El 2018, Les 10 nacions que més emissions de C02 produeixen són (per aquest ordre) Xina, Estats Units, Índia, Rússia, Japó, Alemanya, Iran, Aràbia Saudita, Corea del Sud i Canadà.

Bones notícies

“Per limitar l’escalfament global, les emissions haurien de disminuir un 50% cap el 2030 i estem molt lluny d’això”, ha assegurat Corinne Li Quéré, directora del Centre Tyndall per a la Recerca del Canvi Climàtic.

Segons un altre informe que publica la revista Nature, les concentracions de diòxid de carboni (CO2) en l’atmosfera augmentaran en 2,3 parts per milió el 2018 i se situaran ja un 45% per sobre dels nivells preindustrials.

Al món, 19 nacions han reduït les seves emissions contaminants i la seva economia ha crescut durant l’última dècada. I entre elles destaquen França, Irlanda, Suècia i el Regne Unit.

La producció de les energies renovables a tot el món està creixent un 15% per any, però això no ha estat suficient per compensar el creixement de l’energia fòssil.

Mentrestant, els costos de les fonts d’energia netes s’han reduït en un 80% en una dècada, i avui, més de la meitat de tota la capacitat de generació d’energia és ja renovable.

Gemma
Etiquetes: