La Nasa enregistra com sona un terratrèmol a Mart

terratremol-a-mart
Compartir

Durant els últims mesos hem descobert com es veu un eclipsi solar des de la superfície marciana, com sona el vent i fins i tot com són les albes a Mart. Tot això gràcies al rover Curiosity i a sondes com l’InSight, que aterrava al planeta vermell el mes de novembre passat per a revelar nous detalls sobre el planeta veí.

La sismologia marciana

Ara, també sabem com es produeixen els terratrèmols en el planeta vermell i fins i tot com sonen. La NASA ha donat a conèixer, a través d’un comunicat, que la sonda InSight ha registrat per primera vegada un terratrèmol a Mart. Un senyal sísmic, suau però perfectament distintiu, similar als sismes detectats a la superfície de la Lluna per les missions Apol·lo.

A pesar que aquest esdeveniment sísmic va ser massa petit per a proporcionar dades sòlides sobre l’interior del planeta, un dels principals objectius de la sonda InSight, la NASA ha qualificat aquest esdeveniment d’històric:

“Les primeres lectures de l’InSight continuen amb la ciència que va començar amb les missions Apol·lo”

 

Entre les declaracions sobre aquesta fita destaca la de l’investigador principal de la sonda, Bruce Banerdt, qui ha parlat sobre l’inici d’un nou camp de treball:

“Hem estat recollint el soroll de fons fins ara, però aquest primer esdeveniment dóna inici a un nou camp: la sismologia marciana

Així es produeixen els terratrèmols en Mart

Des que la sonda col·loqués el sismòmetre en la superfície de Mart el passat 19 de desembre, l’InSight ha registrat altres tres tremolors. Tremolors més petits i “d’origen encara més ambigu” que el detectat el passat 6 d’abril. Per aquesta mateixa raó, els científics han començat a examinar les dades obtingudes per a intentar dilucidar “la causa exacta” del senyal.

Per bé que Mart no té plaques tectòniques, que provoquen la majoria dels tremolors de la Terra, el planeta ha pogut experimentar aquest tipus de tremolor per causa de falles o fractures en les seves escorces. Tal com explica la NASA, a mesura que les masses pesades i el refredament lent agreguen estrès a l’escorça, s’agrega i allibera energia. Alguna cosa que també succeeix en la Lluna.

 

Etiquetes: