Troben les restes d’un planeta sobreviscut a la mort del seu astre

restes-planeta-solar-sobreviscut-a-la-mort-del-seu-astre
Compartir

Un equip internacional d’investigadors ha descobert les restes d’un antic planeta girant al voltant d’una nana blanca, vestigis d’un sistema planetari que ajudaran els astrofísics a començar a revelar com serà l’ocàs del Sistema Solar quan el Sol s’apagui dins de 6.000 milions d’anys.

La recerca, realitzada amb el Gran Telescopi Canàries (GTC) de l’Observatori del Roque de los Muchachos (La Palma), ha estat liderada per l’astrofísic de la Universitat de Warwick (Regne Unit) Christopher Manser i realitzada per investigadors d’Espanya, els Estats Units, Alemanya, Itàlia, Xile i Holanda. Fins avui, s’han identificat unes 3.000 estrelles que alberguen un o més planetes, la majoria d’elles amb un cicle vital similar al nostre Sol.

Els investigadors creuen que quan aquestes estrelles es queden sense combustible -milers de milions d’anys després del seu naixement-, passen per la fase de gegant vermella i es converteixen en nanes blanques que continuen albergant als seus antics planetes fins que els més pròxims a l’estrella són polvoritzats per la seva immensa força gravitatòria.

“Les nanes blanques tenen una gravetat 100.000 vegades més gran que la de la Terra, i això destrueix qualsevol cos d’origen planetari que passada prop d’ella”, explica l’investigador de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i professor de la Universitat de la Llacuna (ULL) Pablo Rodríguez Gil, coautor de la recerca publicada a Science. Algunes nanes blanques mostren senyals d’enderrocs al seu voltant -que bé podrien ser les restes d’aquests planetes destruïts- però no s’havien trobat evidències que demostressin aquesta hipòtesi. Fins ara.

L’estudi liderat per Manser ha analitzat el disc d’enderrocs al voltant de la nana blanca SDSS J122859.93+104032.9., i ha descobert fragments d’un planeta que -de moment- sobreviu a la mort de la seva estrella.

“Es tracta d’un cos d’origen planetari que orbita al voltant d’una nana blanca molt més prop d’ella del que fins ara es pensava que era possible, la qual cosa indica que ha d’estar compost per elements metàl·lics que li donen força per a contrarestar la gravetat de l’astre, principalment ferro i níquel presents en els nuclis planetaris”

Per a esbrinar-ho, els investigadors van utilitzar l’OSIRIS, l’espectrògraf del GTC que va estudiar el disc d’enderrocs que envolta a aquesta nana blanca a 410 anys llum de distància de la Terra. Durant l’estudi van determinar que el disc està format per cossos rocosos composts de ferro, magnesi, silici i oxigen, quatre elements clau per a la construcció de la majoria de planetes, inclosa la Terra. També van observar un anell de gas que emanava d’un cos sòlid, similar al que flueix de la cua d’un cometa. L’investigador detalla:

“Aquest asteroide podria ser la resta d’un antic sistema planetari, i això “pot detectar-se mesurant variacions molt subtils de l’espectre de la llum que ens arriba del disc d’enderrocs”

La recerca conclou que són les restes d’un planeta que orbitava entorn d’una estrella similar al Sol i que avui, després de cremar tot el seu combustible, és un cadàver que ha perdut les seves capes exteriors deixant pas a un dens nucli que es refreda lentament.

“L’estrella hauria tingut originalment al voltant de dues masses solars, però ara la nana blanca representa només el 70% de la massa del nostre Sol. A més, és molt petita -més o menys de la grandària de la Terra- el que fa que sigui extremadament densa”, detalla Christopher Manser.

La troballa d’aquests vestigis planetaris permet començar a albirar com serà el final del Sistema Solar:

El Sol s’expandirà fins a l’òrbita de la Terra i arrasarà amb el nostre planeta, Mercuri i Venus. Mart i la resta dels planetes que estan més allunyats sobreviuran i es desplaçaran cap a fora

L’estudi és, a més, el primer a detectar les restes d’un planeta amb tècniques d’espectrometria. L’anterior es va descobrir utilitzant el mètode de “trànsit”, el més utilitzat per a buscar exoplanetes, i que detecta cossos planetaris quan passen per davant de la seva estrella i bloquegen el pas de part de la seva llum.

Etiquetes: