TVE vol duplicar les emissions en català

RTVE vol duplicar les emissions en català
Compartir

En una roda de premsa realitzada el dimecres 9 de gener, l’administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, i el director de RTVE Catalunya, Carles González, han anunciat la voluntat d’“augmentar significativament” les hores d’emissió en català, principalment a través de desconnexions a La2, i de produir per primera vegada en 20 anys una sèrie en aquesta llengua, ‘Bany compartit‘.

Mateo ha defensat respectar les llengües de cada comunitat i ha dit que aquest any volen arribar a les 50 hores setmanals d’emissió en català (ara se n’emeten 20’5). “L’ideal”, segons va apuntar la mateixa administradora, seria arribar a les 80 hores setmanals en dos anys, però el projecte està a l’espera de l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per tenir recursos.

Aquest augment progressiu d’hores i producció inclou debats, informatius, un magazine, documentals en català, retransmissions, pel·lícules doblades i una sèrie. La majoria de la nova programació en català es vol emetre per La2, que aposta pel rigor informatiu, cosa que significarà que a Catalunya no es veuran tots els continguts de La2. Un “dany col·lateral” que s’ha d’assumir en no trobar una altra manera per avançar en l’esmentat projecte d’impulsar les hores en català.

Segons ha explicat Rosa Maria Mateo, esperen un augment de pressupost que ja ha estat sol·licitat i inclòs pel Govern de l’Estat espanyol en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019. “Si no s’aproven els PGE, es buscarà una altra manera”, va assegurar.

A més, Mateo ha afegit que hi ha la intenció de produir i emetre més en català en harmonia amb el castellà, que “es puguin barrejar com passa a la societat”, i que espera que la persona que el substitueixi al capdavant de l’ens segueixi aquesta línia.

‘Bany compartit’, la primera sèrie produïda en català a RTVE en 20 anys

Per la seva banda, Carles González ha explicat que s’està en fase de preproducció la sèrie en català ‘Bany compartit‘, una comèdia que es convertirà en la primera sèrie en aquesta llengua produïda per TVE en 20 anys, que estarà protagonitzada per quatre dones, i que vol que s’emeti per La1.

No serà una sèrie amb una doble versió en català i castellà, i es troba en una fase de càsting, amb la previsió que els primers capítols estiguin produïts en uns cinc o sis mesos.

González ha remarcat que amb l’augment d’hores en català (que no anirà en detriment del que produeixen a Sant Cugat (Barcelona) en castellà) es vol “seguir sent visibles a La1 i enfortir la posició a La2”, i que es volen enfortir les sinergies de la televisió amb Ràdio 4.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: