L’UE prohibeix els plàstics d’un sol ús

residus-plastics-al-mar
Compartir

A partir del 2021, els articles d’un sol ús, com ara coberts, gots, plats, palletes i bastonets de cotó per a les oïdes fetes d’aquest material no podran vendre’s en la Unió Europa, gràcies a un acord adoptat entre la Comissió i l’Eurocambra.

Per primera vegada, la Unió Europeu aprovarà una normativa per a reduir l’abocament de residus de plàstic en el mar i el medi ambient. I, a aquest efecte, en un termini de tres anys, es prohibirà l’ús de coberts, plats i palletes de plàstic, així com els gots, tasses i contenidors d’aliments fets de poliestirè expandit per al seu consum immediat o bé per take-away.

Catàstrofe mediambiental

La ministra austríaca de Sostenibilitat, Elisabeth Köstinger, el país de la qual presideix aquest semestre el Consell de la Unió, va adverir el passat dimecres 19 de desembre:

“La brossa al mar és un problema global creixent”

Per part seva, els estats membres hauran de prendre les mesures necessàries per a reduir la quantitat de plàstic que es consumeix en els contenidors de menjar o en els gots per a begudes.

La situació és insostenible. Més del 80% de les escombraries marines són plàstics. I és que una vegada que arriba a la naturalesa la seva descomposició és extremadament lenta, la qual cosa produeix la seva acumulació en mars, oceans, platges… Milers d’animals els ingereixen i acaben morint o afegint-ho a la cadena tròfica i finalment arribant als nostres plats. Tortugues, ocells, foques, balenes… cap animal marí es deslliura dels plàstics!

22.000 M d’euros

El cost de la contaminació per plàstics, segons dades de la UE, seria d’uns 22.000 milions d’euros fins al 2030. Amb aquesta mesura s’espera precisament limitar aquest cost, tant econòmic com de gasos d’efecte d’hivernacle, perquè a més s’evitaria l’emissió de 3,4 milions de tones de CO2.

Però la lluita a favor del medi ambient va més enllà que la despesa econòmica que suposa doncs com explicava l’eurodiputat belga Frédérique Ries

“Els ciutadans esperaven que la Unió Europea adoptés una directiva ambiciosa contra els plàstics d’un sol ús responsables de l’asfíxia dels mars i oceans

A més, s’estableix un objectiu vinculant: l’any 2030, totes les ampolles de plàstic hauran de tenir, com a mínim, un 30% de material reciclat en la seva composició. D’altra banda, les empreses productores hauran de cobrir els costos de la recollida pública de burilles, incloent-hi la col·locació de receptacles apropiats en les papereres.

Tovalloletes i burilles

Mentrestant, en el cas de les molestes tovalloletes, en el seu embalatge es deurà també informar del seu impacte negatiu en el medi ambient si no es dipositen en les papereres.

Després de l’acord entre el Parlament Europeu i el Consell, el següent pas serà donar llum verda a la legislació, l’entrada en vigor de la qual dos anys arribaria després de la seva aprovació, el 2021. La comissió de Medi Ambient votarà sobre el text definitiu aquest gener del 19.

Una fantàstica notícia per al medi ambient que tant de bo fos adoptada per països de fora de la Unió Europea.

Gemma
Etiquetes: