1 M d’espècies en perill d’extinció

1m-despecies-en-perill-dextincio
Compartir

150 científics de 50 països presenten a París el major informe sobre la destrucció de la biodiversitat a la Terra per culpa de l’agricultura, la ramaderia i la pesca industrial, la tala d’arbres per a noves infraestructures i l’excessiu consum als països industrialitzats.

Dades alarmants

El nostre planeta ha perdut ja el 85% de les zones humides per l’impacte de l’agricultura, la ramaderia i la pesca industrial i un excessiu nivell de consum per part dels països industrialitzats. A més, entre 500.000 i 1 M d’espècies corren ja el risc d’extingir-se durant les pròximes dècades, perquè, de fet, el nombre d’exemplars d’animals salvatges (com són tigres, óssos polars o elefants) s’ha reduït ja un 82%.

Aquests són només alguna de les dades que conté el nou informe sobre l’estat de la biodiversitat a la Terra que acaben de presentar a París 150 científics de 50 països, entre ells, Catalunya.

“La pèrdua d’espècies, ecosistemes i diversitat genètica ja és una amenaça global i generacional per al benestar humà. Protegir les contribucions inavaluables de la naturalesa a les persones serà el desafiament definitori de les pròximes dècades” ha advertit Robert Watson, president de la IPBES, la Plataforma Intergovernamental de Ciència i Política sobre Biodiversitat, que ha reunit a París durant la setmana passada a experts de 132 països per a aprovar aquest informe mundial.

1 de cada 4 espècies en risc

Segons aquest estudi mundial, ens enfrontem ja a:

Un procés de destrucció sense precedents en la història de l’ésser humà, perquè una de cada quatre espècies de flora i fauna està ja en perill d’extinció. Entre altres causes, perquè la coberta vegetal ha disminuït gairebé a la meitat a tot el món i només l’agricultura ha talat ja el 70% dels arbres de la selva de l’Amazones”

Aquest informe (el major realitzat fins ara en el camp de la biodiversitat i l’elaboració de la qual ha necessitat tres anys) apunta a l’activitat humana com la causa principal de les alteracions de la Naturalesa i assenyala, com els principals sectors responsables de la devastació actual, la ramaderia, agricultura i pesca industrials, les grans infraestructures, la mineria, l’extracció de combustibles i el consum exacerbat.

“L’informe és implacable quan descriu els agents responsables del col·lapse de la biodiversitat, però per a enfrontar a aquests agents hem de nomenar-los i confrontar als actors i estructures de poder que els sostenen, especialment les multinacionals que ho alimenten” denúncia també Blanca Ruibal, coordinadora de l’ONG Amics de la Terra.

La publicació també recull i confirma que almenys 1.000 persones van ser assassinades per defensar la Natura entre 2002 i 2013.

Etiquetes: