Una nova vacuna contra l’Alzheimer

vacuna-contra-lalzheimer
Compartir

 

Una vacuna d’ADN, provada ja amb èxit en micos als Estats Units, redueix l’acumulació en el cervell dels dos tipus de proteïnes tòxiques que desencadenen la malaltia d’Alzheimer. Ara els responsables d’aquest avanç científic volen provar la seva eficàcia en humans perquè la consideren segura.

Els assajos amb animals de laboratori (ratolins i micos) demostren que aquesta vacuna injectable provoca una resposta immune del cos que redueix l’acumulació en el cervell de les dues proteïnes tòxiques associades amb l’aparició de l’Alzheimer.

Avenç esperançador

El desenvolupament d’aquesta prometedora vacuna ha durat deu anys i les primeres proves amb ratolins han demostrat que “pot atacar de manera efectiva i segura el que creiem que pot causar la malaltia d’Alzheimer“, segons ha destacat el doctor Roger Rosenberg, director del Centre de la Malaltia d’Alzheimer de Utah, als EE.UU.

Els responsables d’aquesta recerca creuen també que aquesta vacuna pot ser “segura” per als éssers humans, perquè no té efectes secundaris greus, encara que encara queda per fer el pas sens dubte més important: provar la seva eficàcia en pacients que sofreixen aquest tipus de demència.

En animals, aquesta vacuna “mata” les cèl·lules del cervell afectades per les dues proteïnes tòxiques l’acumulació de les quals desencadena la malaltia d’Alzheimer en humans, i sense efectes secundaris greus, com havia ocorregut amb una altra vacuna fa 15 anys i que va causar inflamació cerebral en alguns pacients.

Però la nova vacuna presenta, per fi, resultats prometedors, perquè, en l’últim assaig amb ratolins, va provocar una reducció del 40% de la proteïna beta-amiloide i del 50% en la tau, sense provocar la inflamació del cervell.

Malaltia sense cura

Si aquests resultats s’aconsegueixen també en humans, es podria reduir cinc anys l’aparició d’aquesta greu malaltia i “això seria un avanç enorme per als pacients i les seves famílies”, segons ha explicat la doctora Doris Lambracht-Washington, autora principal d’aquest projecte liderat pel Southwestern Medical Center de Utah. I conclou: “el nombre de casos de demència podria reduir-se a la meitat”.

La malaltia d’Alzheimer es caracteritza per una deterioració progressiva del cervell a mesura que les neurones es destrueixen. Al món ja hi ha 46 milions de persones que pateixen aquest tipus de demència i els científics alerten que el seu nombre es pot duplicar d’aquí a l’any 2050.

En aquests moments, no existeix cap tractament que sigui eficaç contra l’Alzheimer, encara que ja s’estan provant ja diverses teràpies en assajos clínics amb humans.

Aquesta nova vacuna presenta l’avantatge de permetre que el cos produeixi els seus propis anticossos a través d’una immunització activa i aquest sistema és més econòmic i accessible.

Gemma
Etiquetes: