Els primers vasos sanguinis artificials

els-primers-vasos-sanguinis-produits
Compartir

Per primera vegada, un equip internacional d’investigadors ha aconseguit que creixin vasos sanguinis humans perfectes en una placa de laboratori i usant cèl·lules mare per a omplir una estructura tridimensional.

Enginyeria de teixits

Científics del Canadà i Àustria han utilitzat una nova tecnologia d’enginyeria per a poder crear aquest “organoide”, és a dir, una estructura tridimensional desenvolupada a partir de cèl·lules mare que imita a un òrgan i que es pot usar per a estudiar aspectes d’aquest òrgan en una placa de laboratori. Segons publica la revista Nature, la creació d’aquests primers vasos sanguinis artificials permetrà avançar en el tractament de malalties greus, com la diabetis, el càncer o l’alzheimer, i, d’aquesta manera, evitar milers de morts.

L’autor principal d’aquest projecte, i director de l’Institut Biotecnologia d’Àustria Josef Penninger, explica:

“Ser capaç de construir vasos sanguinis humans a partir de cèl·lules mare és un canvi de joc”

Només la diabetis afecta a 420 milions de persones a tot el món i molts dels seus símptomes són el resultat de canvis registrats en els vasos sanguinis.

Assaig amb èxit

Quan els investigadors van trasplantar en ratolins aquests “organoides” creats en un laboratori, van descobrir que es van convertir en vasos sanguinis humans perfectament funcionals, incloses les artèries i els capil·lars.

L’investigador austríac Reiner Wimmer afirma:

“Vam tenir èxit en crear vasos sanguinis humans reals a partir de cèl·lules mare, i ara podem usar-los per a estudiar malalties dels vasos sanguinis directament en el teixit humà”

Una característica de la diabetis és que els vasos sanguinis mostren un engrossiment anormal i, a causa d’això, el subministrament d’oxigen i nutrients a les cèl·lules i teixits es veu, en bona mesura, afectat, causant una multitud de problemes de salut, com a insuficiència renal, atacs cardíacs, accidents vascular cerebrals (ictus isquèmics)  o ceguesa.

Gemma
Etiquetes: