Vida a l’infern de la Terra

vida-a-linfern-de-la-terra
Compartir

Un equip internacional de científics descobreix, per primera vegada, nanobactèries que viuen a l’interior d’un volcà situat a Etiòpia, a 155 metres de profunditat i al punt de la Terra amb més calor, el desert africà de Danakil.

Aquests microorganismes poden viure en un dels entorns més extrems del nostre planeta i, per tant, això augmenta les possibilitats de trobar també vida en altres regions del sistema solar, com el subsòl de Mart, el planeta que més s’assembla al nostre. A més, segons aquests investigadors dirigits pel Centre Espanyol d’Astrobiologia, podrien ser criatures microscòpiques “desconegudes” fins ara, encara que també existeix la possibilitat que pertanyin a l’“Ordre Nanohaloarchea”.

 

Naturalesa extrema

La seva llar és la regió geotèrmica de Dallol, situada a la zona nord de la depressió de Danakil, a Etiòpia, que té una profunditat de 155 metres i és coneguda com un dels ambients més extrems de la Terra i el més calorós del planeta.

Ara, aquest nou estudi, liderat per Felipe Gómez, investigador del Centre d’Astrobiologia, i publicat a la revista Nature Scientific Reports, presenta la primera evidència de l’existència de vida en aquesta regió. “Descrivim per primera vegada l’evidència morfològica i molecular de nanomicroorganismes termohaloacidòfils”, assenyala amb evident satisfacció Felipe Gómez. És a dir, són bacteris diminuts a les quals els agrada viure en un ambient “ultraextrem”, perquè presenta altes temperatures i molta salinitat.

Sistema de supervivència

I com han aconseguit sobreviure en un ambient tan poc favorable per a la vida? Perquè, aquest estudi mostra que aquestes nanobactèries estan enterrades dins de dipòsits minerals en les capes de sal dipositades sobre les xemeneies geotermals.

A la superfície, la temperatura de l’aigua és superior als 100 °C i també és altament àcida (el seu pH és pròxim a 0).

Els resultats d’aquest descobriment també amplia els límits de la vida i això també proporciona informació útil per a avaluar l’habitabilitat tant en la Terra com en altres parts del Sistema Solar.

En aquest sentit, estem davant un pas crucial per a la selecció dels llocs d’aterratge més interessants per a les futures missions espacials que tenen per missió trobar les primeres proves de vida fora de la Terra.

Gemma
Etiquetes: