La Nasa troba vida a la misteriosa illa HTTHH

nasa-troba-vida-a-illa-misteriosa
Compartir

El gener de 2015, la NASA revelava a la seva pàgina web que l’erupció d’un volcà submarí situat a l’oceà Pacífic, al Regne de Tonga havia provocat el naixement d’una petita illa. Tot això gràcies a les cendres derivades de l’erupció que havia tingut lloc a penes unes setmanes enrere, que van assentar-se donant lloc a una nova illa amb un cim de 120 metres.

Després d’analitzar la superfície de la mateixa a través de satèl·lits, els científics a penes li van donar uns mesos de vida. No obstant això, quatre anys més tard, l’illot conegut pels locals com Hunga Tonga-Hunga Ha’apai ( o HTTH, nom combinat de les illes veïnes) continua a flotació. Per aquesta mateixa raó, una expedició científica ha viatjat per primera vegada a aquesta illa per a analitzar-ne les seves característiques.

L’illa va resultar no ser com esperaven

Segons explica l’investigador Donen Slayback a través d’un blog de la NASA, l’objectiu principal de l’expedició era crear un model 3D de l’illa tant en forma com en volum a mesura que canvia amb el temps. Tot això per a comprendre com aconsegueix ser tan resistent a l’erosió de l’oceà. No obstant això, en arribar a aquesta, els investigadors van descobrir que l’illa era completament diferent del que creien.

Tal com relata Slayback, les observacions satel·litàries semblaven mostrar que en el seu costat sud tenia platges poc profundes on podien atracar amb facilitat. No obstant això, en arribar allí, les cales van resultar ser massa empinades i les ones massa grans per a endinsar-se en la mateixa amb facilitat. Per aquesta mateixa raó van haver de traçar una nova ruta que els permetés arribar a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

L’argila que desconcerta  la NASA

Després d’arribar a l’illa, els investigadors es van trobar amb un terreny atípic caracteritzat per una espècie de graveta negra que els feia mal als peus, tal com explica Slayback: “Gairebé tots portàvem sandàlies i era molt dolorós quan les pedres es ficaven sota la planta dels peus”. Malgrat això, van continuar la seva travessia per a conèixer més sobre l’illa.

Després de caminar sobre la superfície de l’illa, els investigadors van quedar sorpresos amb una espècie d’argila, de color clar i enganxós, que sortia del con volcànic: “És molt enganxós. Quan ho vam veure no sabíem el que era i el seu origen encara em desconcerta. Perquè no es tracta de cendra volcànica”.

El futur d’Hunga Tonga-Hunga Ha’apai i la seva relació amb Mart

Però no només això. Els investigadors també van poder observar que la vegetació havia començat a tirar arrels sobre l’istme i que s’havia convertit en la nova llar per a centenars d’ocells marins i fins i tot per a una òliba, que es va deixar veure pels exploradors durant la seva expedició. No obstant això, els investigadors expliquen que l’illa s’està erosionant per la pluja molt més ràpidament del que havien imaginat, per la qual cosa no sembla ser una llar per a aquests animals de cara a un futur no gaire llunyà.

Després de finalitzar l’expedició i recollir les mostres necessàries, l’equip d’investigadors va tornar al Centre de Vol Espacial Goddard, on els investigadors de la NASA estan processant les dades i desenvolupant un model 3D més realista de l’illa. Tot això amb l’objectiu d’esbrinar el volum d’aquesta, la seva quantitat de cendra, i el material volcànic que va brollar del respirador.

Segons explica l’equip de recerca:

Les noves dades sobre aquesta illa podrien ajudar a recopilar informació per als estudis sobre la història de l’aigua a Mart i la possibilitat d’existència de vida al planeta vermell: “Podríem utilitzar aquesta nova illa i la seva evolució com una forma de comprovar si algun dels cràters de Mart representava un entorn oceànic o un entorn de llac efímer”

 

Gemma
Etiquetes: