Vida al llac més profund de l’Antàrtida

Compartir

Investigadors del programa Subglacial Antartic Lakes Scientific Access (SALSA) han trobat milions de bacteris en mostres d’aigua del llac Mercer, a l’Antàrtida, que es troba sota una glacera i representa un dels llocs més inaccessibles de la Terra.

Fins a 10.000 cèl·lules de bacteris per cada mil·lilitre. Això és el que han trobat un equip internacional d’investigadors en el Llac Mercer, el que està situat a major profunditat sota el Pol Sud i que ha romàs aïllat des de fa milers d’anys.

Els experts creien que descobririen únicament microbis unicel·lulars. No obstant això, el seu esforç va donar fruits sorprenents: contra tot pronòstic, es van topar amb 10.000 cèl·lules de bacteris per cada mil·lilitre d’aigua. I fins van aparèixer restes de crustacis, tardígrads -animals microscòpics i únics, resistents a temperatures extremes i altes pressions i capaços de sobreviure fins i tot en en el buit de l’Espai – o óssos d’aigua, algunes plantes i fongs.

Troballa històrica

L’Antàrtida té més de 400 llacs amagats sota la seva blancor. El Mercer és el segon a ser abordat pels humans directament i forma part d’una constel·lació de nou llacs del sector occidental del continent, descoberta satel·litalment el 2006. Les seves aigües són dolces, encara que possiblement, fa milions d’anys, va tenir contacte amb el mar.

Les conseqüències de la troballa són immenses. D’una banda, permet conèixer més sobre el sistema hidrològic antàrtic i, per tant, el moviment històric de les glaceres. Les condicions resulten tan inhòspites, que s’assemblen a la dels oceans subglaciars de Mart i a les llunes de Júpiter o Saturn. Per això, a més a més, l’exploració d’aquest espectacular racó verge del nostre planeta pot donar pistes sobre la biosfera en altres llocs de la galàxia.

Per a arribar a aquestes aigües tan antigues, aquest grup d’especialistes va haver de perforar la superfície gelada de l’Antàrtida més d’un quilòmetre, segons ha explicat John Priscu, professor d’ecologia polar en la Universitat de Montana (els EUA) i líder d’aquesta històrica expedició, en declaracions al portal Live Science.

La quantitat de bacteris trobats al Llac Marcer ha sorprès els científics perquè es tracta d’una massa d’aigua que està aïllada sota una enorme capa de gel i on no arriba la llum del sol. No obstant això, amb prou feines representa un 1% del volum que pot trobar-se a l’oceà obert.

Vida extraterrestre?

La troballa dels bacteris també augmenta les possibilitats de poder trobar-hi altres formes de vida més avançades, com ara animals microscòpics. Priscu destaca:

“El sistema té suficient matèria orgànica, per això presumptament pot contenir formes de vida superior”

De fet, la nova missió d’aquest grup de científics polars és buscar-los, encara que aquesta nova fase de recerca no pot començar fins a “d’aquí un altre parell de mesos”.

El llac Mercer mesura gairebé 160 quilòmetres quadrats i va ser descobert fa més d’una dècada a través de les imatges enviades per satel·litaris, però, fins ara, mai abans s’havia explorat.

Però aquest és només un dels 400 llacs que es troben sota el gel antàrtic, i els experts diuen que qualsevol vida allí podria generar esperances de trobar organismes similars al planeta vermell o a les llunes de gel de Júpiter i Saturn.

Gemma
Etiquetes: