El llançament d’un coet vist des de l’ISS

imatges-inedites-coet-a-lespai
Compartir

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha ofert, a través del seu compte de YouTube, un punt de vista fins avui inèdit del llançament d’un coet a l’espai. Acostumats a veure els enlairaments des de cosmòdroms com el de Cap Canyar (Estats Units) o el de Baikonur (Kazakhstan), l’organització sorprèn la comunitat d’Internet amb un vídeo en el qual podem veure com es viu un enlairament des de l’Estació Espacial Internacional (ISS).

El passat 16 de novembre, l’astronauta Alexander Gerst va decidir gravar el moment en el qual el coet rus Progress 71 era llançat des del cosmòdrom de Baikonur mentre es trobava en el mòdul Cupola del centre espacial de recerca. Un coet, equipat amb 2.564 quilograms de subministraments, mitjançant el qual l’ESA pretenia equipar als tripulants de l’estació amb menjar, combustible, oxigen i aigua, entre altres coses.

L’ESA mostra diferents etapes de separació del coet

Malgrat que Gerst va decidir gravar un time-lapse d’uns 15 minuts de durada per captar el llançament al complet, l’Agència Espacial Europea ha optat per augmentar la velocitat del vídeo entre vuit i 16 vegades respecte a la velocitat normal per reduir la durada del vídeo fins al minut i demostrar, d’una forma molt més gràfica, les diferents etapes de l’enlairament.

Durant aquest vídeo, l’astronauta ens mostra el llançament del coet i les seves diferents etapes de separació: des de la disjunció dels boosters (motors principals) fins a la desvinculació del Progress 71 per dirigir-se a la ISS. Amb l’objectiu de mostrar cadascun d’aquests passos, l’agència espacial europea ha optat per fer un timing del progrés de la nau.

Les càmares capten l’enlairament del coet:

Des de la separació dels boosters fins al nou rumb del coet

En primer lloc, el vídeo gravat per Gerst ens mostra la separació dels boosters a partir del segon set. Diversos segons més tard, en el 19 per ser més concrets, es produeix la separació de l’etapa central, que cremarà de cara el segon 34 en el seu retorn a la Terra quan ja ha gastat tot el seu combustible.

En aquest mateix segon es produeix la separació del Progress 71 del coet per dirigir-se a la ISS, on els investigadors esperen per rebre els subministraments. Un viatge, de prop de sis hores de durada, que es condensa amb prou feines un minut gràcies a la màgia de l’ESA.

Gemma
Etiquetes: