El Voluntariat per la Llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques en català

Voluntariat per la llengua: parelles lingüístiques
Compartir

El Voluntariat per la Llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha superat ja les 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa l’any 2003. A més, i durant la darrera dècada, cada any es creen més de 10.000 parelles lingüístiques.

De fet, el 2018 es van formar més parelles que mai, superant-se les 10.600. Durant l’any passat es van commemorar els 15 anys de funcionament d’aquest programa d’èxit. Reconegut per la Unió Europea, el VxL s’ha adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

Seguiment personalitzat de les parelles

El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català en un context distès.

Tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure en el formulari del web vxl.cat i, un cop constituïda la parella, disposen d’una persona de referència que els pot oferir atenció personalitzada mentre duri el voluntariat. Es tracta de 22 persones presents en tots els centres del CPNL que formen l’equip de dinamitzadors i que s’encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les consultes de la parella lingüística, de proposar-los activitats complementàries (anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura, la gastronomia i l’esport) i vetllar per la continuïtat de la parella establerta durant l’experiència.

Inicialment, aquestes trobades eren presencials però des del 2017 també es preveu fer-les en la modalitat virtual. El CPNL gestiona el 96,19% del total de les parelles que es formen, mentre que en el cas de la resta ho fan les entitats sense ànim de lucre (dades de 2017).

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: