El fenomen del vòrtex polar als Estats Units

vortex-polar-als-estats-units
Compartir

Des de fa ja diversos dies, el Mitjà Oest dels Estats Units està immers en una onada de fred històrica que ha provocat que els termòmetres s’hagin desplomat fins als 40 graus sota zero en algunes zones del país (amb sensació tèrmica pel vent de -50ºC) i que ha deixat a dia d’avui la terrible xifra de 21 morts al seu pas.

Què és un vòrtex polar?

Amb el hashtag #PolarVortex, Twitter crema aquests dies amb vídeos al·lucinantment gèlids de la gran glaçada que assota els EE.UU. I a TV3, en Tomàs Molina ens ensenya imatges fantasmagòriques de les grans ciutats congelades. Es d’estats com Wisconsin, Michigan o Illinois, fins a uns altres normalment més càlids com Alabama o Mississippí, on s’ha decretat l’estat d’emergència per baixes temperatures. Tot això a causa d’un fenomen de fred extrem, conegut com a vòrtex polar, que ha congelat ciutats com Chicago per complet.

Segons recull el Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units, el vòrtex polar es tracta d’un fenomen climàtic que està present contínuament. Cinturons d’aire situats en la mitjana i alta troposfera i l’estratosfera, que giren sobre els dos pols, que es mouen a diferents velocitats per a mantenir l’aire fred i dens sobre els pols.

Com arriba el vòrtex polar als Estats Units?

Tal com explica el meteoròleg de la BBC Tomasz Schafernaker, aquest fenomen pot arribar més enllà dels pols quan els fluxos s’afebleixen. Segons explica el meteoròleg, el flux dels vòrtexs polars circula en sentit oest, ajudant a confinar i mantenir prop dels pols l’aire més fred. No obstant això, quan aquests fluxos s’afebleixen per un escalfament sobtat de l’estratosfera, les masses s’expandeixen des dels pols cap a latituds més baixes.

Per tant, l’escalfament de l’estratosfera provoca que el vòrtex polar es torni inestable i que s’expandeixi amb el seu aire polar cap al sud. D’aquesta manera, alguns estats dels Estats Units han arribat a registrar temperatures de fins a 40 graus sota zero, una temperatura més habitual de regions com l’Antàrtida.

Una onada de fred històrica, però no l’única

Malgrat pugui semblar un concepte nou, el terme vòrtex polar va aparèixer per primera vegada en una publicació en 1853. De fet, no és la primera vegada que les seves conseqüències afecten els Estats Units. En el passat també s’han donat les condicions per a recrear aquest fenomen els anys 1977, 1982, 1985, 1989 i 2014, l’última ocasió en la qual el país va acabar sumida sota aquesta onada de fred extrem.

En oposició, Austràlia viu el mes de gener més càlid de la Història, mentre pateixen unes terribles inundacions.

La Natura indòmita es deixa sentir cada cop més en la seva protesta pel maltractament que causem al planeta amb una contaminació desaforada; abocaments de petroli; rius de plàstic; destrucció dels oceans i extinció massiva animals; deforestació salvatge; electro-escombraries; el forat ingent de la capa d’ozó… La revenja de la Natura envers nosaltres, els humans.

Naturalesa extrema. Canvi climàtic atroç. Es troba potser més a prop l’extinció de la humanitat? Tic-tac, tic-tac…

Gemma
Etiquetes: